Jorin jutut / ohjelmointi

Pascal on sopiva ensimmäiseksi ohjelmointikieleksi

HUOM! Tämä on vanha teksti vuosituhannen vaihteen ajoilta. Uusia kieliä, kääntäjiä ym. on tullut lisää. Argumenteista alla ainakin yleisyys on menettänyt tehoaan. Teksti on tallessa lähinnä historiallisista syistä. (Lisäys 2011-04-20)

Uutisryhmässä sfnet.atk.ohjelmointi.alkeet kysytään usein mikä kieli sopii ohjelmointia opiskelevalle. Mielestäni Pascal on hyvä vastaus tähän. Tässä tekstissä perustelen tuon väitteen, ja lisäksi tarjoan linkkejä Pascal-materiaaliin. Tämä teksti itsessään ei opeta ohjelmointia. Ennen tämän lukemista kannattaa tutustua kirjoitukseeni mitä on ohjelmointi.

Pascal-koodi on selkeää

Pascal-ohjelmointikieli on ulkoasultaan hyvin selkeän ja loogisen näköistä. Englantia osaava voi hyvin ymmärtää, mitä allaoleva ohjelma tekee, vaikka ei olisi koskaan ohjelmoinut.


program nelio;

var sivu, ala: integer;

begin
    Write('Anna neliön sivun pituus');
    ReadLn(sivu);
    if sivu >= 0 then
    begin
        ala := sivu*sivu;
        WriteLn('Ala on: ', ala);
    end
    else
    begin
        WriteLn('Sivun pituuden pitää olla positiivinen!');
        WriteLn('Ohjelma lopetetaan.');
    end;
end.

Vertailun vuoksi tässä sama ohjelma, mutta kielenä C++


#include <iostream.h>

int main()
{
    int sivu, ala;
    cout << "Anna neliön ala ";
    cin >> sivu;
    if (sivu >= 0)
    {
        ala = sivu*sivu;
        cout << "Ala on: " << ala << endl;
    }
    else
    {
        cout << "Sivun pituuden pitää olla positiivinen!" << endl;
        cout << "Ohjelma lopetetaan." << endl;
    }
}

Pascal on melko yleinen kieli

Pascal-kielen erilaisia murteita ja laajennuksia käytetään varsin yleisesti. Pascal on aiemmin ollut opetuskielenä monissa yliopistoissa ja korkeakouluissa. Delphiä, joka on Pascaliin pohjautuva nykyaikainen ohjelmointiympäristö, käytetään paljon windows-ohjelmien tekemiseen.

Kielen yleisyydestä seuraa joitakin etuja. Ensinnäkin Pascalista on kirjoitettu paljon oppikirjoja, joiden joukossa on hyviäkin. Yleiselle kielelle on myös helppo löytää kääntäjä erilaisiin ympäristöihin. Ennenkaikkea et ole ongelminesi yksin: esimerkiksi uutisryhmissä saat kysymyksiisi helpommin vastauksen, kun käyttämäsi kieli ei ole kovin harvinainen.

Mistä löydän kääntäjän?

Dos-puolella mainio Pascal-ympäristö on Turbo Pascal, jota Inprise tarjoaa nykyisin ilmaiseksi imuroitavaksi. Turbo Pascal toimii hyvinkin antiikkisilla PC-laitteistoilla, esimerkiksi kovalevyasemaa ei välttämättä tarvita lainkaan.

Koska Turbo Pascal on dos-ohjelma, se toimii myös kaikissa ympäristöissä, jotka tarjoavat dos-emulaation. Windows 95, Windows 98 ja Windows NT kelpaavat mainiosti, samoin OS/2.

Linux-ympäristössä olen käyttänyt Free Pascal -kääntäjää. Se on vapaa ohjelma, joten senkään vuoksi ei tarvitse ohentaa rahapussiaan.

Pascal-kielestä on kehittynyt Object Pascal, joka taas on Delphin käyttämä kieli. Delphi taasen on nykyaikainen, tehokas väline windows-ohjelmien tekemiseen. Delphistä on saatavilla myös ilmaisia kokeiluversioita. Vapaa Delphin tyyppinen väline on kehitteillä nimellä Megido, mutta toistaiseksi valmista tuotetta ei ole.

Mistä löydän suomenkielisen oppaan?

Tästä.

Delphistä on oppaan kirjoittanut Vesa Lappalainen.

Muiden kommentteja

Jukka Korpela kirjoittaa tässä viestissä "...ohjelmassa ei (standardi-Pascalissa) voi mitenkään käsitellä Read-proseduurin suorituksessa ilmeneviä datan virheitä." Viesti on on hyvä lukea kokonaisuudessaan, se käsittelee varsin tärkeää asiaa. Tästä voit lukea vastaukseni.

Linkkejä

Seppo Suutarla on kerännyt Delphi-aiheisista lehtikirjoituksista ja suomenkielisistä Delphi-kirjoista linkkikokoelmat.