Kertomuksen Vaarat: Koulutuspäivä

Pinni B -rakennuksen auditorio 1097

Järjestäjä(t)

COMS/ Kertomuksen vaarat -projekti

Miksi kaikkien pitää olla nykyään tarinankertojia? Mitä tarinallisuus tarkoittaa? Onko liikuttavin kertomus aina paras? Milloin ja miten kertomuksiin kannattaa suhtautua kriittisesti?

Koneen Säätiön rahoittama tutkimushanke Kertomuksen vaarat: kokemuspuhe, eksemplumin paluu ja aikalaiskriittinen narratologia kutsuu kaikki kiinnostuneet ilmaiseen koulutuspäivään kuuntelemaan ja keskustelemaan näistä aiheista. Haluamme kehittää analyyttistä ja kriittistä kertomusajattelua esimerkiksi journalistien, opettajien, kouluttajien, poliitikkojen, taiteentekijöiden ja terveysalan ammattilaisten kanssa.

Ilmoittautuminen ei ole välttämätöntä, mutta Facebook-ilmoittautumiset auttavat meitä arvioimaan väkimäärää!

10.15 – 10.30 Laura Karttunen:
Kokemuksellinen kertomuskäsitys

10.30 – 10.45 Maria Mäkelä:
Viraali eksemplum: manipuloinnista hyviin aikomuksiin ja takaisin

10.45 – 11.00 Matias Nurminen:
Kertomukset radikaalin miesasialiikkeen aseena: esimerkkianalyysi

11.00 – 11.15 Keskustelua & kysymyksiä

11.15 – 11.45 Hanna Nikkanen:
Näkymättömät ei-tarinat journalismissa

11.45 – 12.30 LOUNAS

12.30 – 12.45 Samuli Björninen:
Tehottomat mallitarinat: kapean kertomuskäsityksen vaaroja

12.45 – 13.00 Juha Raipola:
Tarinanjälkeinen tulevaisuus

13.00 – 13.15 Keskustelua & kysymyksiä

13.15 – 13.45 Jan Forsström:
Guilty pleasures - asia vs. tarina elokuvadramaturgiassa

13.45 – 14.00 KAHVI

14.00 – 14.30 Voiko faktapohjaista journalismia rapauttavasta kokemuksellisuudesta saada vihapuheen vastaisen aseen?
Laura Karttusen haastateltavana Ylen yleisövuorovaikutuksen päällikkö, "Yle-tyyppi" Sami Koivisto

14.30 – 15.00 Veikka Lahtinen:
Kritiikin umpikuja ja kertomusten pelko

15.00 – 16.00 Paneeli (moderaattorina Tytti Rantanen)

Kutsutut puhujat

Jan Forsström on kokkolalaislähtöinen, sittemmin helsinkiläistynyt elokuvakäsikirjoittaja, -ohjaaja, dramaturgi ja kirjailija. Forsströmin töitä ovat mm. elokuvat Skavabölen pojat, Silmäterä ja Miami, sekä novellikokoelma Eurooppalaisia rakastajia.

Sami Koivisto on Ylen vuorovaikutuspäällikkö, tuttavallisemmin Yle-tyyppi. Hän auttaa Yleä kuulemaan kansalaisia paremmin ja tekee journalismia läpinäkyvämmäksi. Koivisto haluaa kertoa ihmisille aidon journalismin tekemisestä, sparrata yleläisiä toimivaan yleisödialogiin ja oppia Ylen saamasta palautteesta kaiken.

Veikka Lahtinen (VTM) on järjestötyöntekijä ja vapaa toimittaja, joka osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun bloginsa kautta ja toimii eri poliittisissa liikkeissä.

Hanna Nikkanen on palkittu journalisti, tietokirjailija, kouluttaja ja Long Playn päätoimittaja. Lukuvuonna 2016–2017 Nikkanen oli Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori ja teki opiskelijatyöryhmän kanssa ilmastonmuutosta käsittelevän tietokirjan Hyvän sään aikana – mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (2017 Tieto-Finlandia-ehdokas).

Lisätietoja projektista:

Apurahatutkija Matias Nurminen