Alkaa

Arvo-rakennus, auditorio F115, Arvo Ylpön katu 34

Markku Tuominen

LL Markku Tuomisen väitöstilaisuus

Injuries in the International Ice Hockey Federation World Championships and Olympic Winter Games (Loukkaantumiset Kansainvälisen jääkiekkoliiton MM-kisoissa ja talviolympialaisissa)

Väitöskirja kuuluu kirurgian (Ortopedia ja traumatologia) alaan.

Vastaväittäjänä on professori Lars Engebretsen (Oslon yliopisto, Norja). Kustoksena toimii professori Ville Mattila.

Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Loukkaantumiset kansainvälisessä huippujääkiekossa

Tuore väitöskirjatutkimus osoittaa, että kansainvälisessä huippujääkiekossa suurin loukkaantumisriski on miesten turnauksissa. Miesten turnauksissa polvivammariski oli lähes kaksinkertainen verrattuna poikien ja naisten otteluihin. Alle 18-vuotiaiden tyttöjen polvi- ja päävammariski vastasi miesten vammariskiä ollen siis kaksinkertainen verrattuna naisten tuloksiin. Positiivinen havainto oli, että miesten kisoissa sääntöjen vastaisten taklausten aiheuttamat aivotärähdykset vähenivät koko tutkimusjakson ajan. Pään alueen vammojen ja erityisesti kasvovammojen esiintyvyys oli korkeinta niissä ryhmissä, joissa osakasvosuojan eli ns. viisiirin käyttö on sallittua. Näitä turnauksia ovat miesten ja alle 20-vuotiaiden poikien MM-kisat. Olkapäävammoja esiintyi eniten alle 18-vuotiaiden poikien ikäryhmässä ja miesten turnauksissa. Yli puolet olkapäävammoista sattui laitakontaktissa.

Loukkaantumisten määrään voidaan vaikuttaa lajin säännöillä ja suojavarusteilla. Kokokasvosuojan käyttö vähensi tutkimusjakson aikana selvästi kasvo- ja hammasvammojen esiintyvyyttä. Ainakin alle 20-vuotiaiden poikien turnauksissa kokokasvosuojan käyttö on perusteltua, sillä heillä kasvovammojen esiintyvyys on vielä korkeampi kuin miehillä. Jatkotutkimuksia tarvitaan selvittämään, mistä johtuvat polvivammariskin erot miesten ja poikien sekä tyttöjen ja naisten välillä. Nykytiedon valossa heikko polven liikehallinta on yleistä etenkin naisurheilijoilla. Kehon hallintaa ja alaraajojen liiketaitoa tulee kehittää kaikilla jääkiekkoilijoilla jo lapsuudesta lähtien.

Joustokaukalon käyttö vähensi olkapäävammojen esiintyvyyttä noin 60 prosentilla. Laitakontaktissa sattuneiden aivotärähdysten riski aleni vastaavasti 80 prosenttia, jos joustokaukalo oli käytössä. Joustokaukaloiden asentaminen onkin yksi merkittävimmistä tekijöistä lajin turvallisuuden lisäämiseksi.

Lääketieteen lisensiaatti Markku Tuomisen väitöskirja perustuu loukkaantumistietoihin, jotka on kerätty Kansainvälisen jääkiekkoliiton maailmanmestaruus turnauksissa ja talviolympialaisissa vuodesta 2006 alkaen yhdeksän vuoden ajan. Väitöstilaisuus pidetään 25.8.2017 Tampereen yliopistossa. Vastaväittäjänä toimii Kansainvälisen Olympiakomitean tutkimustoiminnan johtaja ja Norjan olympiajoukkueen pitkäaikainen ylilääkäri, professori Lars Engebretsen.

Markku Tuominen on syntynyt Urjalassa ja hän on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Tampereen yliopistossa. Nykyisin hän toimii ylilääkärinä Medisport Oy:ssä.

Tuomisen väitöskirja ilmestyy sarjassa Acta Universitatis Tamperensis; 2293, Tampere University Press, Tampere 2017. Väitöskirja ilmestyy myös sähköisenä sarjassa Acta Electronica Universitatis Tamperensis; 1796, Tampere University Press 2017.