Mitä tapahtuu törmäyksessä?

Päättyy kello

Tampere-talo, Maestro-sali, Yliopistonkatu 55

Järjestäjä(t)

Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen LUMATE-keskus sekä Tampereen kaupungin kulttuuri- ja taideyksikkö

Lasten akatemian luennolla tekniikan tohtori Mikko Hokka kertoo törmäysten tutkimisesta.

Mikko Hokka
kuva: Hanna Holmberg

Oletko joskus pudottanut puhelimen lattialle, pistänyt silmät kiinni ja toivonut että näyttö ei tällä kertaa menisi rikki? Entä kun poimit ehjän puhelimen maasta; oletko koskaan miettinyt miksi se ei juuri tällä kertaa mennytkään rikki, mutta jollain toisella kerralla näyttö oli pirstaleina?

Yliopiston lehtori Mikko Hokka pudottelee puhelimia työkseen, ampuu isoilla ilmakivääreillä auton peltiä mutkalle, sekä iskee kallioporalla graniittiin. Usein hän myös pukee päälleen teräksisen haarniskan ja tutkii käytännössä miltä törmäys vastustajan peitseen tuntuu.

Törmäysten tutkiminen on kuitenkin usein hankalaa, koska ne tapahtuvat todella nopeasti. Siksi Hokka käyttääkin suurnopeuskameroita tutkimuksessaan, ja kuvaa autokolareita, takomista, ja milloin mitäkin, jotta törmäyksiä ymmärrettäisiin paremmin. Kun ymmärrys kasvaa, voidaan suunnitella ja kehittää parempia työkaluja törmäysten hallintaan, kestävämpiä materiaaleja, sekä suojautua paremmin esimerkiksi autokolareissa.

Kaikkialla tapahtuu erialisia törmäyksiä, mutta onneksi suurin osa on meille eduksi. Olisi esimerkiksi hyvin hankalaa upottaa nauloja puuhun, jos se pitäisi painaa alas hitaasti lyömättä sitä vasaralla.

Tässä työssä on parasta se, että saa rikkoa ja purkaa erilaisia tavaroita, mutta myös uusien kokeiden ja mittauslaitteiden keksiminen ja rakentaminen ovat hauskaa puuhaa.

markkinointikoordinaattori
Kyösti Koskela