Ruotsin kielen opetus myllerryksessä

Alkaa
Alkaa kello
17.00
Paikka

Pohjolan Talo (Nordens Hus), Otavalankatu 9

Järjestäjä(t)

Tampereen yliopiston pohjoismaisten kielten tutkinto-ohjelma

Tänä syksynä peruskoulun 6. luokkalaiset aloittavat keskipitkän ruotsin kielen opiskelun - vuotta totuttua aikaisemmin. Uuteen opetussuunnitelmaan kirjattu muutos tuo mukanaan monenlaisia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita, joita kuntien, koulujen ja yliopistojen on pohdittava laadukkaan ja tasa-arvoisen opetuksen järjestämiseksi. Ruotsin opetuksen uusista tuulista keskustellaan Svenska Kulturfondenin ja Tampereen yliopiston tuella järjestettävässä seminaarissa.

Kysymys siitä, kuka opettaa 6. luokalta alkavaa ruotsin kieltä on herättänyt paljon keskustelua opetuksen kehittämiseen osallistuvien toimijoiden keskuudessa niin Pirkanmaalla ja ympäristökunnissa kuin valtakunnallisestikin. Opetusministeriön linjauksen mukaan koulutuksen järjestäjät voivat päättää, kuka opetusta antaa. Päätös ei ole helppo, sillä kuntien on pohdittava mm. opettajien pätevyyteen liittyviä kysymyksiä.

Seminaarissa on tarkoitus keskustella ja jakaa kokemuksia koulutuksen järjestäjien päätöksistä ja koulujen eri tavoista toteuttaa ruotsin kielen opetus ala- ja yläkouluissa.  Millaisia strategisia päätöksiä kunnat ovat tehneet? Opettaako ruotsia jatkossakin pätevä aineenopettaja tai kieltenopetukseen erikoistunut luokanopettaja vai voiko opettajana myös toimia luokanopettaja, jolla ei ole muodollista pätevyyttä opettaa ruotsin kieltä? Näiden kysymysten lisäksi seminaarissa keskustellaan siitä, miten toisen kotimaisen kielen opetukseen liittyvää yhteistyötä voitaisiin kehittää eri toimijoiden välillä.

Seminaariohjelma

 

 

Lisätietoja

Lisätietoja:

Yliopistonlehtori Johanna Koivisto, 050 318 0696

Yliopisto-opettaja Zea Kingelin-Orrenmaa, 050 318 0665