Saamelaiset ja ympäristö

Päätalo, A1

Järjestäjä(t)

Tampereen yliopisto

Porolaitumia koskevat kannanotot ja Tenojoen sopimus ovat viime viikkoina olleet paljon uutisissa. Tampereen yliopisto järjestää tilaisuuden, jossa uutisten taustoja avataan englanniksi vierailijaluennoitsijan ja dokumentin avulla.

Tilaisuuden aluksi näytetään dokumentti ”Porot kuuluvat tuulelle” (2016), jossa Käsivarren paliskunnan porosaamelaiset kertovat perinteistä poronhoitoa vaarantavista ympäristöuhista. Dokumentti kertoo samalla tarinaa sitkeästä kansasta ja yhteisöstä, joka ymmärtää, että perinteisen kulttuurin säilyttäminen on tärkeää ja arvokasta.

Dokumentti on palkittu Vaasan kansainvälisillä luontoelokuvafestivaaleilla kolmannella sijalla pohjoismaisten elokuvien sarjassa. Syksyn aikana dokumentti saa ensi-iltansa myös Kanadassa, jossa se kilpailee alkuperäiskansan elokuvafestivaalien kahdessa sarjassa (paras dokumentti, paras ulkomaalainen elokuva). Dokumentin käsikirjoituksesta vastasi Päivi Kapiainen-Heiskanen.

Dokumentti toteutettiin osana Koneen säätiön rahoittamaa Saisiko olla ympäristökonfliktisoppaa -hanketta, jossa tutkijat ja toimittajat tekivät yhteistyötä. Tampereen yliopiston julkisoikeuden yliopisto-opettaja Heta Heiskanen kuvasi dokumentin ilmakuvaosuudet helikopterista ja etsi Käsivarren saamelaisten kanssa yhteistyössä erilaisia ratkaisuja heidän ympäristöhaasteisiinsa.

Dokumentin jälkeen vierailuluennon antaa saamelaispoliitikko, tutkija Irja Seurujärvi-Kari. Hänellä on mittava, vuosikymmeniä kestänyt kokemus saamelaisen kulttuurin edistäjänä. Seurujärvi-Kari on kehittänyt ja johtanut Helsingin yliopistossa vuodesta 1993 monitieteistä saamentutkimusta ja toiminut esimerkiksi Saamelaiskäräjillä, Saamelaisneuvostossa ja Maailman alkuperäiskansojen maailmanneuvoston hallituksen jäsenenä. Hän on edustanut alkuperäiskansoja YK:n Alkuperäiskansojen työryhmässä, Alkuperäisasioita hoitavassa pysyvässä foorumissa sekä useissa YK:n konferensseissa (Rion YK:n Ympäristö ja kehityskonferenssi 1992, Kestävän kehityksen konferenssi Johannesburgissa, 2009).

Seurujärvi-Kari sai myös valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2006 yhdessä Ulla-Maija Forsbergin ja Risto Pulkkisen kanssa toimitetusta kirjasta The Saami – A Cultural Encyclopedia.

Tapahtuma järjestetään osana kurssia JKKYOA12 Fighting againts human rights violations and social injustices. Kurssin järjestäjinä on Johtamiskorkeakoulusta julkisoikeus ja politiikan tutkimus.

Lisätietoja Porot kuuluvat tuulelle -dokumentista:
http://dutkansearvi.fi/417-2/ ja paivi.kapiainen@mediaali.fi

Lisätietoja Saisiko olla ympäristökonfliktisoppaa -projektista:

Lisätietoja tilaisuudesta:

Heta Heiskanen, Johtamiskorkeakoulu, heta.heiskanen@uta.fi, 0503753115