Tuliko kirjallisuudesta pelkkää kauppatavaraa?

Alkaa
Alkaa kello
Päättyy
Päättyy kello

Tampereen yliopiston Pinni B-rakennus, auditorio B1100, Kanslerinrinne 1.

Järjestäjä(t)

Tampereen yliopisto

Onko kulttuurista tullut pelkkää banaalia elämysshoppailua ja kirjallisuudesta vain kauppatavaraa? Tampereen yliopiston Suomen kirjallisuuden emeritusprofessori Yrjö Varpio arvostelee tuoreessa kirjassaan julkisuutta, jota kiinnostaa enemmän kulttuurispektaakkeli kun taide itsessään.

Yrjö Varpio kertoo lisää kirjallisen elämän ja taidemaailman muutoksesta kirjansa julkistamisseminaarissa Tampereen yliopistossa. Tilaisuudessa esiintyy myös tamperelainen runoilija Kirsi Kunnas. Suomalais-kanadalainen trubaduuri Nicolas Kivilinna esittää Eino Leinon ja Lauri Viidan runoihin perustuvia sävellyksiään.

Teoksessaan Tämä on vielä kerrottava Varpio kertoo elämäntarinansa, joka on johtanut itäsuomalaisesta maalaiskylästä maailmalle. Varpio opiskeli Jyväskylässä ja Länsi-Saksassa 1960-luvulla. Vuodesta 1970 hän on työskennellyt Tampereen yliopistossa, jossa hän aloitti Suomen kirjallisuuden professorina vuonna 1980.

Yrjö Varpio tunnetaan erityisesti tamperelaiskirjailijoiden Väinö Linnan ja Lauri Viidan tutkijana. Kirjassaan Varpio kertoo myös ristiriidoista, jotka liittyvät tamperelaiseen kulttuurielämään ja työskentelyyn Väinö Linnan seurassa.

Varpion teos sisältää autenttisia poimintoja kirjeistä ja päiväkirjoista, jotka kertovat matkoista kylmän sodan ajan Itä-Eurooppaan ja kohtaamisista kirjailijoiden kuten virolaisen Lennart Meren kanssa.

Professori Pertti Haapala avaa tilaisuuden
Runoilija Kirsi Kunnas esiintyy
Professori Yrjö Varpio esittelee teostaan
Trubaduuri Nicolas Kivilinna esittää Eino Leinon ja Lauri Viidan runoihin perustuvia sävellyksiään
Sanasato Oy:n Erkki Kiviniemi esittää kustantajan puheenvuoron

Teostiedot

Yrjö Varpio: TÄMÄ ON VIELÄ KERROTTAVA. Elämää yliopistomaailmassa ja kirjailijoiden parissa. Sanasato 2016. 397 s. Kuvitettu.

Lisätietoa: yrjo.varpio@uta.fi, puh. 044 5567 234