Sisältöön
tampereen yliopisto: ajankohtaista: tiedotepalstat: lehdistötiedotteet:
AjankohtaistaTampereen yliopistoAjankohtaista

TAMPEREEN YLIOPISTO TIEDOTTAA  1.10.2008

Digitaalisten pelikulttuurien syntyä
koskeva tutkimus alkaa

Pelit ja virtuaaliympäristöt ovat olleet viime vuosina kasvavan mielenkiinnon kohteena. Pelimaailmoissa viihtyvät miljoonat ihmiset ja peliteollisuus on noussut merkittäväksi viihdetuotannon alueeksi samalla kun julkisuudessa peleihin on liitetty myös monia huolen aiheita. Kokonaiskuvaa pelien asemasta yhteiskunnan ja kulttuurin kentällä on ollut vaikea muodostaa.

Suomen digitaalisen kulttuurin tutkimuskeskukset ovat nyt yhdistäneet voimansa ja käynnistäneet uuden tutkimushankkeen 'Creation of Game Cultures: The Case of Finland' (Digitaalisten pelikulttuurien synty Suomessa). Suomen Akatemia myönsi konsortiohankkeelle rahoitusta kaudelle 2009 - 2012 yhteensä 571 000 euroa. Tutkimusta koordinoivat Tampereen yliopistosta professori Frans Mäyrä, Turun yliopistosta professori Jaakko Suominen ja Jyväskylän yliopistosta professori Raine Koskimaa.

Tutkimuksessa suunnataan huomio pelaajien, pelituotannon ja pelien käytön keskinäiseen vuorovaikutukseen. Pelejä ja pelaajia koskevien yleistysten sijaan uusi tutkimushanke peräänkuuluttaa vivahteikkaampaa kuvaa peleistä interaktiivisen median muotona, jolla on useita yleisöjä ja erilaisia käyttötapoja. Tietoyhteiskunnan historiassa aktiivinen ja sosiaalinen peliharrastus on toisaalta toiminut luovan teknologiakäytön malliesimerkkinä, toisaalta uppoutuneet pelaajat on nostettu esiin uhkakuvana eristäytymisestä ja vieraantumisesta. Peleihin liittyvät puhe- ja ajattelutavat ovatkin latautuneet monilla erilaisilla jännitteillä.

Nyt käynnistyvässä tutkimuksessa tuotetaan monipuolisesti tietoa pelejä koskevan yhteiskunnallisen keskustelun tueksi. Hanke pyrkii yhdistämään monitieteisen pelitutkimuksen kenttää ja tukee pelikulttuurien rakentavaa integroitumista osaksi yhteiskuntaa. Tutkimus pyrkii myös osaltaan tarjoamaan käsitteitä ja malleja, joiden avulla voidaan tarkastella laajempaan kulttuurin pelillistymiseen kytkeytyviä kehityskulkuja.

Lisätietoja:
professori Frans Mäyrä, email: frans.mayra@uta.fi, gsm: 050 336 7650.
professori Jaakko Suominen, email: jaasuo@utu.fi, gsm: 0400 677026.
professori Raine Koskimaa, email: koskimaa@campus.jyu.fi, gsm: 040 840 5968.

Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto, puh. (03) 355 111
Kysymykset ja palaute