Sisältöön
tampereen yliopisto: uutisia: tiedotepalstat: lehdistötiedotteet:
AjankohtaistaTampereen yliopistoAjankohtaista
Uutisia

TAMPEREEN YLIOPISTO TIEDOTTAA 5.1.2010

Papilloomavirusrokote voi suojata myös osalta nielun syöpiä

Rokotustutkimukseen saa osallistua maaliskuun loppuun asti

Papilloomavirus (HPV) -rokotustutkimus on saavuttanut tavoitteensa - yli 40 prosenttia vuosina 1992 - 1994 syntyneistä nuorista on osallistunut tutkimukseen. Sikainfluenssan takia siirrettiin vuonna 1995 syntyneiden HPV-rokotuksia yli vuodenvaihteen. He voivat osallistua tutkimukseen vielä maaliskuun loppuun asti. Paitsi kohdunkaulansyövältä HPV-rokote saattaa suojata sekä naisia että miehiä myös nielun syöpiä vastaan; Ruotsissa ja USA:ssa HPV:n aiheuttamien kielen tyven ja nielurisojen syövät ovat yleistyneet nopeasti.

Monet EU-maat ottivat yli vuosi sitten papilloomavirus (HPV) -rokotteen 12/13-vuotiaiden tyttöjen rokotusohjelmiin. Ohjelmien kattavuus on ollut puutteellinen, sillä 30 - 60 prosenttia tytöistä ei ole osallistunut. Kun samat tytöt eivät aikuisina osallistu kohdunkaulansyövän seulontoihin, ehkäisevältä terveydenhuollolta putoaa tältä osin pohja.

EU:n FP-7 -puiteohjelman rahoituksella on alkamassa uusi projekti HPV-rokotusten ja syöpäseulontojen parhaan yhdistämistavan mallittamiseksi. Projektiin osallistuu myös Tampereen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijaryhmä. Ryhmän mukaan tutkijat muissa EU-maissa ovat hyvin kiinnostuneita suomalaisesta, hyödyllisintä rokotusstrategiaa koskevasta tutkimuksesta, jota tehdään 33 paikkakunnalla 14 - 17 -vuotiaiden keskuudessa. Suomalaiseen tutkimukseen osallistuu 55 prosenttia vuosina 1992 - 1995 syntyneistä tytöistä ja 30 prosenttia samanikäisistä pojista. Koko EU:lle rokotus- ja seulontastrategiaa mallittava projekti saa suomalaisesta tutkimuksesta käytännössä koeteltuja vastauksia kysymyksiinsä, muun muassa siihen, alkavatko syöpävaaraa aiheuttavat HPV-tyypit vähentyä ensiksi paikkakunnilta, joilla sekä pojat että tytöt ovat saaneet HPV-rokotuksen.

Syksyllä julkaistiin sekä Ruotsista että Yhdysvalloista tietoja HPV-tyypin 16 aiheuttamien kielen tyven ja nielurisasyöpien nopeasta alueittaisesta (mm. Tukholma) yleistymisestä sekä naisilla että miehillä. Käytössä olevat HPV-rokotteet suojaavat syöpävaarallisten HPV-tyyppien 16 ja 18 aiheuttamilta infektioilta ja kohdunkaulansyövän vakavimmilta esiasteilta, mutta todennäköisesti myös muilta näiden virusten aiheuttamilta syöviltä. Suhteellisen harvinaisen penissyövän lisäksi yllä oleva on uusi havainto syövistä, joilta HPV-rokote voi suojata miehiä. Syöpävaaralliset HPV-tyypit aiheuttavat lisäksi suuren osan peräaukon syövistä, joilta HPV-rokotus todennäköisesti suojaa sekä naisia että miehiä.

- Rokottamalla erittäin hyvin onnistunut sikainfluenssaepidemian torjunta on lisännyt rokotuksia kohtaan tunnettua luottamusta useissa EU-maissa. Esimerkiksi Hollannissa ja Saksassa toivotaan myös HPV-rokotusten osallistumisprosenttien nyt nousevan, sanoo tutkimusprofessori Matti Lehtinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

- Suomessa marras-tammikuussa järjestettyjen yläkouluikäisten sikainfluenssarokotusten vuoksi HPV-rokotuksia siirrettiin. Nyt on päätetty, että 1995 syntyneet voivat osallistua HPV-rokotustutkimukseen maaliskuun loppuun asti, jotta kaikki halukkaat voivat kevättalvella saada tämän rokotuksen tai vertailurokotteena käytettävän hepatiitti B -rokotteen, Lehtinen kertoo.

Viitteet:
1. Näsmän A, et al. Incidence of human papillomavirus positive tonsillar carcinoma in Stockholm, Sweden: An epidemic of viral-induced carcinoma? Int J Cancer 125:362-6, 2009
2. Attner P, et al. The role of human papillomavirus (HPV) in the increased incidence of base of tongue cancer. Int J Cancer, Oct 23 2009 (Epub ahead of print)
3. Papilloomavirusrokotetutkimuksen Rokotiitus-verkkosivut:
<http://www.rokotiitus.net/>

Lisätietoja:
Tutkimusprofessori Matti Lehtinen, Tampereen yliopisto ja THL, matti.lehtinen@uta.fi, 050 396 9648

Kalevantie 4, 33014 Tampereen yliopisto, puh. (03) 355 111
Kysymykset ja palaute