Afroeuropeans-konferenssi ensimmäistä kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa

Julkaistu 3.7.2017 - 09:29

Lähes 250 tutkijaa, taiteilijaa ja aktivistia 20 eri maasta kokoontuu Tampereella 6–8.7.2017

Euroopassa asuu miljoonia afrikkalaisten diasporaan, afrikkalaisiksi tai afrikkalaisten jälkeläisiksi samaistuvia ihmisiä. Suomessakin heitä on kymmeniä tuhansia.

– Yhä useampi tummaihoinen suomalainen ei halua tulla kutsutuksi maahanmuuttajaksi, saati toisen polven maahanmuuttajaksi, vaan – silloin kun ”rodulla ON väliä” – esimerkiksi mustaksi, ruskeaksi tai afrosuomalaiseksi, sanoo akatemiatutkija Anna Rastas.

Yleisissä puhetavoissa eurooppalaisuus rinnastetaan yhä valkoisuuteen, mikä häivyttää niin afrikkalaisten diasporan pitkän historian Euroopassa kuin ne sosiaaliset ja kulttuuriset muutokset, joita afrikkalaisuuden läsnäolo on merkinnyt eri puolilla Eurooppaa. Kyse ei ole vain kulttuurivaikutteista, vaan myös – ja ennen kaikkea – rasismin kokemuksista ja rasismin vastustamisesta syntyneistä yhteisöistä ja kulttuureista.

Tampereen yliopistossa järjestetään 6.–8. heinäkuuta 2017 – ensimmäistä kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa – lajissaan kuudes kansainvälinen, monitieteinen Afroeuropeans: Black Cultures and Identitites in Europe -konferenssi. Konferenssissa kuullaan afrikkalaisten diasporaa ja kulttuuria Euroopassa käsittelevää uusinta tutkimusta eri tieteenalojen näkökulmista. Tapahtumaan on ilmoittautunut lähes 250 tutkijaa, taiteilijaa ja aktivistia 20 eri maasta. Pääpuhujien lisäksi konferenssin kymmenissä työryhmissä kuullaan kolmen päivän aikana yli 130 tieteellistä esitystä. Konferenssin kulttuuriohjelma ajoittuu pääasiassa iltoihin.

Pääpuhujaksi saapuu Euroopan tunnetuin rasismin ja mustien kulttuurin tutkija, professori Paul Gilroy (King's College London). Muita puhujia ovat afrikkalaisten diasporan tutkijoiden kansainvälisen järjestön (ASWAD) edustaja professori Elisa Joy White (University of California at Davis; ASWAD), Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komission (ECRI) Hollannin edustaja, ihmisoikeusjuristi Domenica Ghidei Biidu, muun muassa mustien/afronorjalaisten nettiyhteisöjä tutkinut Henry Mainsah (University of Warwick) sekä toimittaja ja valokuvaaja, perustamastaan Afropean.com sivustosta palkittu Lontoossa vaikuttava Johny Pitts.

Konferenssin kulttuuriohjelma on suunniteltu ja toteutetaan yhdessä tamperelaisen, Suomen vanhimman afrikkalaisen musiikin ja tanssin festivaalin Fest Afrikan sekä lontoolaisen Speaking Volumes Live Literature Productions -toimiston kanssa. Se käsittää muun muassa Tullikamarin Klubilla torstaina 6.7. järjestettävän Black British Poetry Night -tapahtuman, jossa esiintyvät mainetta niittäneet mustat Spoken Word artistit sekä runoilijat Zena Edwards, Vanessa Kisuule, Solomon OB ja Yomi Sode, isäntänä Roger Robinson.

Lisätietoja niin konferenssin pääpuhujista kuin sen ohjelmasta konferenssin nettisivuilta. Sieltä löytyvät myös linkit Fest Afrika -festivaalin ja Speaking Volumes -toimiston sivuille.

Tiedusteluihin vastaa (parhaiten ennen konferenssin alkua) Afroeuropeans -konferensseja järjestävän kansainvälisen tutkijaverkoston jäsen ja konferenssin järjestelyistä Tampereen yliopistossa vastaava akatemiatutkija, dosentti Anna Rastas (anna.rastas@uta.fi , puh. +358 40 1909845). Konferenssin aikana yhteydenotot sähköpostitse.

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 3.7.2017