Ahtisaari-seminaarissa rakennetaan kaikkien rauhaa

Julkaistu 1.11.2016 - 13:33

Martti Ahtisaari, kuvaaja Tomas Whitehouse

Presidentti Martti Ahtisaari vierailee Tampereen yliopistossa torstaina 10. marraskuuta. Presidentti osallistuu juhlasalissa klo 15-17 järjestettävään seminaariin, joka on osa valtakunnallisten Ahtisaari-päivien ohjelmaa. Päivät järjestetään nyt kuudetta kertaa, ja tänä vuonna päätapahtumapaikkana on Tampere.

Ahtisaari-seminaarin ohjelmaan kuuluvat presidentin haastattelu sekä rauhanprosesseihin laajasti pureutuva paneelikeskustelu "Kuinka tehdään kaikkien rauha". Paneelissa käsitellään mm. ääriryhmien toimintaa ja nuorten osallistumista rauhanvälitykseen sekä tarkastellaan rauhanprosesseja sukupuolinäkökulmasta.

Seminaarissa presidentti Ahtisaarta haastattelee toimittaja Pasi Toivonen. Paneelin muodostavat Irakin ja Lähi-idän asiantuntija Hussein Al-Taee (Crisis Management Intiative, CMI) sekä Tampereen yliopiston rauhan-ja konfliktintutkimuksen professori Tarja Väyrynen ja kansainvälisen politiikan maisteriopiskelija Matti Pihlajamaa. Paneelin moderaattorina toimii Tampereen yliopiston viestintäjohtaja Katja Kannonlahti.

Presidentti vierailee päivän aikana yliopiston lisäksi Etelä-Hervannan koulussa sekä Tampereen teknillisen lukion ja Tampereen seudun ammattiopiston yhteisessä tilaisuudessa. Yliopistolla Ahtisaari-päivien ohjelmaan sisältyy juhlasalin seminaarin lisäksi CMI:n Saharan eteläpuolisen Afrikan asiantuntijan Itonde A. Kakoman englanninkielinen luento Aesthetical Environments of Peace Processes.

Ahtisaari-päivien tarkoitus on lisätä tietoa rauhanvälityksestä kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Pyrkimyksenä on tuoda rauhantyö ja sovittelu osaksi erityisesti nuorten arkipäivää käsittelemällä teemaa mm. kouluissa ja yleisötilaisuuksissa. Ahtisaari-päiviä vietetään vuosittain marraskuussa aina Martin päivän tienoilla. Päivien pääjärjestäjä on presidentti Ahtisaaren vuonna 2000 perustama konfliktinratkaisujärjestö CMI. Tapahtumaa tukee ulkoministeriö.

Ahtisaari-päivä sai alkunsa ministeri Alexander Stubbin vuonna 2008 perustamassa Suomen maabrändityöryhmässä. Vuonna 2010 loppuraporttinsa jättänyt työryhmä antoi ulkoministeriölle tehtävän järjestää vuosittainen rauhanvälitystapahtuma, joka nimettäisiin Martti Ahtisaaren mukaan. Merkittävä rooli tapahtumassa annettiin suomalaisille kouluille.

Lisätietoa:
Ahtisaari-päivien seminaari