Aikuisiällä alkava astma osoittautui omaksi taudikseen

Julkaistu 5.3.2018 - 12:00

Aikuisiässä alkava astma on aivan erilainen tauti kuin lapsuudessa alkava. Tampereen yliopistossa ja Seinäjoen keskussairaalassa meneillään olevassa tutkimuksessa on tunnistettu viisi erilaista aikuisten astmatyyppiä, joilla on myös erilaiset ennusteet.

Tietoa on saatu Seinäjoella tehtävässä, jo 12 vuotta jatkuneessa kliinisessä tutkimuksessa. Se on maailman pisin julkaistu aikuisiällä alkavan astman seurantakohortti.

-  Olemme havainneet, että aikuisiällä alkava astma paranee hyvin harvoin itsestään, kertoo keuhkosairausopin professori Hannu Kankaanranta Tampereen yliopistosta.

Tutkijat ovat yllättyneet myös siitä, että kolmasosa seuratuista aikuisiän astmapotilaista on huonossa hoitotasapainossa, eli he eivät voi niin hyvin kuin heidän lääkittyinä pitäisi voida. Tutkimusryhmä on selvittänyt muun muassa tupakoinnin sekä hiljaisen tulehduksen osuutta asiaan.

Viisi aikuisiässä alkavan astman tyyppiä ovat nuhattomien astma; naisten astma, johon hormoneilla saattaa olla vaikutusta; nuorella aikuisiällä alkava atooppinen tai allerginen astma, joka on tautityypeistä lähimpänä perinteistä lapsuudessa alkavaa astmaa; lihavien astma, johon liittyy esimerkiksi kakkostyypin diabetes ja tupakoivien astma.

Kahta viimeksi mainittua tyyppiä sairastavat käyttävät paljon lääkkeitä, mutta joutuvat silti usein myös turvautumaan päivystykseen tai jopa sairaalahoitoon.

- Astma on merkittävä kansansairaus. Aikuisena sairastuvia on paljon ja tämä suuri kansanterveydellinen ongelma on jäänyt varjoon, kun allergiat ja lasten astma ovat olleet enemmän esillä, professori Hannu Kankaanranta sanoo.

Kankaanranta aloitti vuoden alussa toisen viisivuotiskautensa Tampereen yliopiston keuhkosairausopin professorina. Hän työskentelee pääasiassa Seinäjoella Etelä-Pohjanmaan keskussairaalassa, jossa toimii samalla keuhkosairauksien vastuualueen ylilääkärinä.

Tutkimusryhmään kuuluvat muun muassa aikuisten astmatutkimuksen Seinäjoella alun perin aloittanut LT, osastonylilääkäri Leena Tuomisto, astman keskeisistä soluista, eosinofiileistä, väitellyt FT Pinja Ilmarinen sekä useita väitöskirjatutkijoita. Tutkimusryhmä on osa Tampereen yliopiston laajempaa keuhkosairauksiin keskittyvää tutkimusverkostoa. Yhdessä apulaisprofessori  Lauri Lehtimäen kanssa on käynnissä laajempi astmaan keskittyvä tutkimushanke, jota tukee muun muassa Tampereen Tuberkuloosisäätiö.

Tutkimusryhmä on mukana epidemiologisessa astman ja allergioiden FinEsS-tutkijaverkostossa. Sen puitteissa on muodostettu myös Nordic EpiLung-tutkimuskonsortio, johon kuuluu suomalaisten lisäksi ruotsalaisia ja norjalaisia alan tutkijoita.

Lisätietoja:
Professori, ylilääkäri Hannu Kankaanranta,  050 474 4849, hannu.kankaanranta@epshp.fi
(5.3. alkavalla viikolla tavoitettavissa parhaiten sähköpostilla)

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 5.3.2018