Äitiyspakkaus levinnyt jo 60 maahan

Julkaistu 5.9.2018 - 15:19
Äitiyspakkaus-tiimi ja Tarja Halonen
Äitiyspakkauksia tutkiva tiimi tapasi elokuussa presidentti Tarja Halosen, joka tunnetaan työstään mm. naisten ja lasten oikeuksien edistäjänä. Kuvassa vasemmalta hankepäällikkö Annariina Koivu ja Tarja Halonen sekä tutkimustiimiin kuuluvat Ella Näsi, Yen Phan ja Jad Abuhamed.

Presidentti Tarja Halonen tutustui äitiyspakkaustutkimuksen alustaviin tuloksiin

Teksti: Ella Näsi

Äitiyspakkaus on suomalainen sosiaalinen innovaatio, jota sovelletaan jo 60 eri maassa. Äitiyspakkaus-hankkeiden näin laaja maantieteellinen kattavuus yllätti positiivisesti Global Health and Development -yksikössä työskentelevän tutkijatohtori Annariina Koivun tiimeineen. Tutkijat esittelivät äskettäin alustavia tuloksiaan presidentti Tarja Haloselle.

– Tapaamisen aikana vaihdoimme ajatuksia, saimme hyviä neuvoja ja kävimme läpi tutkimushankkeemme mahdollisia yhteistyökumppaneita, Koivu kertoo.

Presidentti Halonen on vieraillut muun muassa Za´atarin pakolaisleirillä Jordaniassa, missä on käynnissä UN Womenin koordinoima monipuolinen äitiyspakkaushanke. Pakolaisnaiset valmistavat äitiyspakkauksen tuotteita ja saavat näin tuloa itselleen ja perheelleen. Pienten vauvojen kanssa leirillä asuville pakolaisäideille äitiyspakkaus on tärkeä, sillä heidän on vaikea löytää vauvoilleen sopivia tarvikkeita tai vaatteita.

Tiimi kartoitti koko
maailman äitiyspakkaukset

– Tutkimuksen aineistonkeruuvaiheessa teimme huolellisen kartoituksen. Kävimme läpi kaikki maailman maat ja löysimme noin 100 erilaista äitiyspakkaushanketta, Annariina Koivu kertoo.

– Tutkimme, miten erilaisilla äitiyspakkausprojekteilla tai -ohjelmilla tuetaan äitien ja lasten hyvinvointia, lasten varhaista kehitystä ja vanhemmuutta. Äitiyspakkauksen erilaisilla variaatioilla vastataan moninaisiin paikallisiin tarpeisiin ympäri maailman. Sillä voidaan muun muassa ohjata äitien terveyteen ja seksuaaliterveyteen liittyviä valintoja ja käyttäytymistä.

Suomessa äitiyspakkausohjelma on ”universaali” eli se on suunnattu kaikille lasta odottaville perheille. Monissa maissa äitiyspakkauksia jaetaan vain heikommassa asemassa oleville äideille, kuten vankilassa oleville äideille, teiniäideille tai kaikista köyhimmille äideille. Suomessakin äitiyspakkauksia jaettiin aluksi vain vähäosaisille äideille, mutta äitiysavustus laajennettiin pian kattamaan kaikki äidit.

– Yksi suomalaisen version hyvistä puolista on, että se ei stigmatisoi, eli leimaa, ketään, presidentti Halonen sanoi.

Lasten oikeudet
suurennuslasin alla

Tällä hetkellä tutkimustiimi keskittyy analysoimaan, miten äitiyspakkaus voi edistää lasten oikeuksien toteutumista.

– Haastattelimme tarkemmin vastuuhenkilöitä 29 erilaisesta hankkeesta. Haastatteluissa kävi ilmi, että äitiyspakkauksien taustalla on hyvin moninaisia terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyviä tavoitteita, Koivu kertoo.

– Monia hankkeita yhdistää se, että niillä halutaan vahvistaa lapsen oikeuksia. Tähän tematiikkaan pureudumme tällä hetkellä tarkemmin.

Tutkimustiimi on määritellyt äitiyspakkauksen niin, että se on konkreettinen laatikko, kassi tai muu paketti, joka sisältää raskauden aikana, synnytyksessä tai vauvan hoidossa tarvittavia tuotteita. Pakkauksen tulee olla saajalle maksuton, mutta sen saamiseen liittyy yleensä jokin ehto – esimerkiksi se, että äiti synnyttää sairaalassa eikä kotona. Tutkimusaineistoon ei otettu mukaan ostettavia baby box -tuotepakkauksia eikä pelkkiä mainoslahjoja sisältäviä pakkauksia. Tutkimuksen kartoitusvaiheen on rahoittanut Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimussäätiö.

Tansanialaisperhe/ Kuva: Annika Varpe
Tansanialainen perhe on juuri saanut äitiyspakkauksen. Kuvassa ovat perheen äiti, vanhempi lapsi, isoäiti ja laatikossa nukkuva kuukauden ikäinen vauva. Vuoristoalueella lämpötila voi öisin laskea pakkasen puolelle. Kuva: Annika Varpe