Alumnit saivat kirsikkapuun kampukselle

Julkaistu 4.10.2017 - 15:37
Alumnipuu/ Kuva: Jonne Renvall
Alumnien kunniaksi istutettu rusokirsikkapuu löysi paikkansa yliopiston Päätalon ja Pinnin välistä. Lapion varressa rehtori Liisa Laakso. Taustalla seuraavat Päivi Myllykangas, Taija Remus-Lehtinen, Markus Aaltonen ja Matti Parjanen. Kuvat: Jonne Renvall

Alumnitoiminnan merkkivuotta juhlistettiin puunistutuksella

Tampereen yliopiston alumnitoiminnan 30-vuotista taivalta juhlistettiin istuttamalla rusokirsikkapuu alumnien kunniaksi keskustakampukselle. Tampereella alkoi vuonna 1987 ensimmäisenä Suomessa yliopistollinen alumnitoiminta.

Alumnityön käynnistäjä kamarineuvos Matti Parjanen viimeisteli puunistutuksen rehtori Liisa Laakson kanssa.

Laakso kiitti Parjasta alumnitoiminnan pioneerityöstä, jonka pohjalta uusi Tampere3-yliopisto voi nostaa Laakson sanojen mukaan ”ambitiotasoa entisestään”.

– Meillä on vielä paljon oppimista siinä, miten tehokkaasti alumnitoiminta järjestetään ja miten saadaan kaikki aktivistit mukaan.

Alumnitoiminnan merkitys on Laakson mukaan havaittu tärkeäksi koko valtakunnan tasolla. Se on Laakson sanojen mukaan hyvä esimerkki työstä, jonka tehostaminen ei ole keneltäkään muulta yliopistolta pois.

– Yliopistojen vaikuttavuuden kannalta on tärkeää, että pidämme yhteyttä ja kuulemme, millaista tutkimusta ja koulutusta täällä tarvitaan. Tulevaisuudessa elinikäinen oppiminen tulee olemaan entistä olennaisempaa, Laakso sanoi.

Tampereen yliopiston
syntysanoista sata vuotta

Matti Parjanen muistutti kirsikkapuun äärellä, että puu istutettiin sattumalta hyvin tärkeänä ajankohtana.

– Jämptisti sata vuotta sitten Helsingin yliopiston dosentti Leo Harmaja esitti Tampereen yliopiston syntysanat, Parjanen kertoi.

Harmaja perusti vuonna 1917 toimikunnan pohtimaan, miten konfliktit voitaisiin Suomessa välttää. Ajatuksena oli perustaa valtio- ja yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen perustuva oppilaitos, joka sivistäisi kansaa niin, ettei konflikteja syntyisi.

– Se oli liian myöhäistä. Konflikti oli jo niin pitkällä, että sisällissota syttyi ja yliopiston ensimmäinen vaihe (Kansalaiskorkeakoulu) perustettiin vasta kahdeksan vuotta sen jälkeen vuonna 1925.

Parjanen muistutti myös siitä, että alumnien puu istutetaan nyt paikalle, jossa käytiin sisällissodan ratkaisutaistelu 3. huhtikuuta 1918.

– Tämän rusokirsikkapuun juuret ovat siinäkin mielessä merkittävästä paikassa.

Parjanen toivoi kirsikkapuun menestyvän niin, etteivät lähistölle suunnitellut pilvenpiirtäjät vie kaikkea puun tarvitsemaa valoa.

Alumnipuu Matti Parjanen/ Kuva: Jonne Renvall
Alumnitoiminnan 30 vuotta sitten käynnistänyt Matti Parjanen muistutti, että alumnipuun istutuspäivänä tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Tampereen yliopiston syntysanat lausuttiin.

Alumnipuu/ Kuva: Jonne Renvall
Alumnipuu istutettiin merkittävänä hetkellä merkittävälle paikalle yliopiston kampukselle. Kyltti kertoo alumnitoiminnan merkkivuodesta.