Apurahoja diabetestutkimukseen

Julkaistu 2.5.2017 - 15:48

Lääketieteen tohtori Hannele Uusitalo-Järvinen Tampereen yliopistosta on saanut Diabetestutkimussäätiöltä 50 000 euron kaksivuotisen apurahan tutkimukseen, joka kohdistuu näkövammaisuutta aiheuttavaan diabeettiseen retinopatiaan eli verkkokalvosairauteen. Sen nykyisin tunnetut hoitomuodot eivät tehoa tai sovellu kaikille potilaille. Tutkimuksella pyritään edesauttamaan uusien hoitomuotojen kehittämistä.

Diabetestutkimussäätiö myönsi 492 000 euroa apurahoina yhteensä 22 tutkimushankkeeseen. Yksivuotisen noin 25 000 euron apurahan sai kahdeksan hanketta ja henkilökohtaisen työskentelyapurahan 11 hakijaa.

Dosentti Kati Juuti-Uusitalo Tampereen yliopistosta sai 25 000 euron yksivuotisen hankeapurahan tutkimukseen, jonka aiheena on ”Diabeettinen verkkokalvosairaus soluviljelymaljalla”.

Filosofian maisteri Jutta Laiho Tampereen yliopistosta sai 10 000 euron henkilökohtaisen apurahan tutkimuksene, jonka otsikkona on ”Enterovirusten toteaminen tyypin 1 diabeetikoiden haimasta ja muista kudoksista”,

Diabetestutkimussäätiö vastaanotti tänä vuonna enemmän hakemuksia kuin koskaan aiemmin, kaikkiaan 115 kappaletta. Hakemusten määrä on viime vuosina jatkuvasti noussut, esimerkiksi vuonna 2014 niitä saatiin 90 kappaletta.

– Suomalainen diabetestutkimus etenee laajalla rintamalla perustutkimuksesta hoitokäytäntöihin, mikä näkyi jälleen erittäin korkeatasoisina apurahahakemuksina, Diabetestutkimussäätiön tieteellisen valiokunnan puheenjohtaja, professori Jorma Toppari arvioi

Topparin mukaan kaikkien yliopistosairaaloiden piirissä tehdään erinomaista diabetestutkimusta, joka suuntautuu hyvin monipuolisesti tyypin 1 ja tyypin 2 diabeteksen sekä tautikomplikaatioiden tutkimukseen.

Apurahoista päätti Diabetestutkimussäätiön hallitus säätiön tieteellisen valiokunnan esityksen pohjalta. Säätiö ei myönnä apurahoja omien toimielintensä jäsenille.

Diabetestutkimussäätiön apurahat 2017