Arvo on kohta valmis

Julkaistu 12.4.2016 - 12:49

Arvo 2
Uusia tiloja tuuletetaan ja niiden annetaan kuivua Terve talo -periaatteen mukaisesti useita viikkoja ennen käyttöönottoa.- Kuvat: Jonne Renvall

Yliopiston Kaupin kampuksen yksiköt kokoava Arvo 2 -rakennus on valmistumassa Lääkärinkadulle. Yliopisto saa uudisrakennuksen käyttöönsä kesäkuun alussa, kesällä yksiköt muuttavat ja syyslukukausi alkaa uusissa tiloissa.

Valkoisen Arvo ykkösen kylkeen kohonnut uusi osa erottuu ulkopuolelta keltaisena, vihreänä ja turkoosina.   Keltaiseen rakennusosaan sijoittuu opiskeluun liittyviä tiloja, vihreään toimisto- ja työhuoneita. Rakennuksen turkoosi osa on varattu laboratorioille.

Lääketieteen yksikkö, BioMediTech ja terveystieteen yksikkö saavat käyttöönsä yli 23 000 neliömetrin tilat – lähes kaksi ja puoli hehtaaria erilaista opetus- ja työtilaa.

- Tavoitteena on ollut innostava oppimisympäristö, kertoo rakennuksen suunnittelija, arkkitehti Matti Mastosalo.

Pääportaikko ja taukotilat sijoittuvat niin, että talon käyttäjät kohtaavat niissä helposti toisensa.

Laboratoriot tulevat eri tutkimusryhmien yhteiseen käyttöön. Tilojen ryhmittely toimintojen mukaan näkyy muun muassa siinä, että tietynlaiset laboratoriotyöt on keskitetty tiettyyn kerrokseen.

Myös esimerkiksi kaikkien syöpätutkimusta tekevien työtilat on sijoitettu lähelle toisiaan.

Muun muassa laboratoriotiloihin tulee hyvinkin tarkat kulkuoikeudet.

Mastosalo kertoo, että tilat on suunniteltu muuntelukelpoisiksi. Väliseinät ovat kevyitä ja avoimien tilojen ja toimistotilojen suhdetta voidaan muuttaa tarpeen mukaan.

Rakennukseen tulee aurinkosähköjärjestelmä, joka tuottaa sähköä pääasiassa valaistukseen ja ilmanvaihtoon.

Talon rakennuttaja on Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, jolta Tampereen yliopisto vuokraa tilat. Investoinnin arvo on noin 67 miljoonaa euroa.

Kun talo otetaan käyttöön, rakennusvaiheen aikaisista nimityksistä Arvo ykkönen ja Arvo kakkonen luovutaan ja talon nimeksi tulee Arvo.

Kaupin kampusalueelle valmistuu myöhemmin uusi Arvo Ylpön katu, joka kulkee Arvon vierestä Teiskontieltä katsoen oikealta puolelta. Toiselle puolelle rakennusta, Vieritielle, tulee aikanaan myös raitiovaunupysäkki.

Arvo 2
Toiminnallisuutta ilmaistaan myös värein. Keltainen rakennusosa on varattu opiskeluun, vihreä toimisto- ja työhuoneisiin, turkoosi laboratorioille.