Bjarne Udd sai tiedepalkinnon lihastautien tutkimustyöstä

Julkaistu 10.2.2017 - 10:35
Bjarne Udd ja tutkimusryhmä/ Kuva: Teemu Launis
Professori Bjarne Udd (edessä vasemmalla) ja hänen tutkimusryhmänsä vuonna 2010. Kuvassa vasemmalta ryhmään kuuluvat solubiologi Olayinka Raheem, geneetikot Tiina Suominen ja Sini Penttilä ja bioanalyytikot Satu Luhtasela, Hanna-Liisa Kopo, Henna-Riikka Koskinen. Kuva: Teemu Launis

Tampereen yliopiston neurologian professori Bjarne Udd on saanut saksalaisen Duchenne-Erb-Preis-tiedepalkinnon. Udd johtaa Tampereen lihastautien tutkimuskeskusta.

Tiedepalkinnon myöntää saksalainen lihastautiliitto Deutsche Gesellschaft für Muskelkranke joka toinen vuosi saksalaiselle ja kansainväliselle tutkijalle.

Palkinto ainutlaatuisesta elämäntyöstä lihastautien tutkimuksesta luovutetaan Münchenissä 16. helmikuuta 2017 järjestettävässä juhlatilaisuudessa.

Bjarne Udd on tutkinut lihastauteja 1980-luvun alusta lähtien. Vuonna 2004 hän perusti Tampereen yliopistolliseen sairaalaan lihastautien tutkimuskeskuksen, jonka johtajana hän toimii edelleen. Udd johtaa lihastautien tutkimusryhmää myös Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa.

– Olemassa olevat totuudet eivät ole riittäneet, ja halu löytää uusia totuuksia on vienyt eteenpäin, Udd sanoo.

Bjarne Udd kiinnostui lihastaudeista työskennellessään 1980-luvulla neurologina Vaasan keskussairaalassa.

– Törmäsin jo lähes 40 vuotta sitten potilaaseen, jolla oli kummallinen lihastauti. Sitä ei löytynyt mistään oppikirjoista.

Kliiniset tutkimukset johtivat aiemmin tuntematonta tibiaalista lihasdystrofiaa käsittelevään väitöskirjaan 1992. Taudin aiheuttajaksi todettiin 10 vuotta myöhemmin mutaatio titiinigeenissä, joka tuottaa ihmisen ja koko luomakunnan suurinta proteiinia.

– Titiinillä on keskeinen tehtävä kaikkien lihassolujemme ”selkärankana”, ja sillä on todettu olevan yhteys moniin erilaisiin lihassairauksiin ja myös sydäntauteihin, Udd toteaa.

Myöhemmät tutkimukset ovat johtaneet yli kymmenen uuden, erilaisen ja aiemmin tuntemattoman lihastaudin kuvaamiseen.

EU on äskettäin nimittänyt Taysin keskuksen eurooppalaisen osaamisverkoston lihastautien asiantuntijakeskukseksi.