Eero Pukkala on vuoden epidemiologi

Julkaistu 3.11.2016 - 14:02
Eero Pukkala

Tampereen yliopiston epidemiologian professori Eero Pukkala on palkittu vuoden epidemiologina. Pukkala toimii myös Suomen Syöpärekisterin tutkimusjohtajana.

Suomen epidemiologinen seura perustelee palkintoa Pukkalan monipuolisella ja kansainvälisesti arvostetulla tutkimustyöllä, joka ylittää tieteiden rajat. Pukkalaa kehutaan erityisen taitavaksi yhdistelemään erilaisia terveystietokantoja ja tuottamaan yhteiskunnallisesti tärkeää tietoa.

Pukkala on julkaissut yli 650 tieteellistä artikkelia. Hänen tutkimustyötään ammattien ja syövän välisestä yhteydestä kuvataan uraauurtavaksi.

Pukkala on johtanut pohjoismaista NOCCA-tutkimusverkostoa, jossa on käyty läpi yli kolme miljoonaa syöpätapausta eri ammattien näkökulmasta. Hänen tutkimustyönsä lentohenkilöstön syöpävaarasta on myös laajalti tunnettu. Viime vuosina Pukkala on tehnyt työtä perinnöllisen syövän tutkimuksessa yhdessä Suomen Akatemian syöpägenetiikan huippuyksikön kanssa.

Pukkala on ansioitunut ja pidetty epidemiologian opettaja, joka on ohjannut kymmeniä suomalaisia ja ulkomaisia väitöskirjaopiskelijoita Tampereen yliopistossa ja muissa yliopistoissa. Hän on toiminut kansainvälisten rekisteriyhdistysten johtotehtävissä, ja häntä pyydetään usein esitelmöijäksi alan keskeisimpiin tiedekokouksiin. Pukkalan tutkimustyö arvioidaan ansiokkaaksi suomalaiselle yhteiskunnalle.

Epidemiologia tutkii syövän yleisyyttä ja vaaraa väestötasolla. Suomessa on paljon tietoa syövän väestötason riskeistä. Lähiympäristön syöpäriskit kiinnostavat suurta yleisöä, ja siksi niistä on pystyttävä kertomaan helposti ymmärrettävällä tavalla.

Pukkalan kehittelemä kartta-animaatiotekniikka on osoittautunut hyväksi tavaksi kertoa syövän yleisyyden paikallisista erityispiirteista ja kehityskuluista. Esitystapaa käytetäänkin nykyisin Suomen lisäksi jo lukuisissa muissa maissa, joista on saatavissa tarpeeksi täsmällistä syöpärekisteritietoa.

Eero Pukkala on usein siteerattu tutkija myös julkisuudessa selkeäsanaisuutensa ja laajan tietämyksensä ansiosta.

Noccan verkkosivut

Pohjoismaiset syöpäkartat