Erasmus-koordinaattorien verkosto helpottaa kansainvälistä yhteistyötä

Julkaistu 14.6.2016 - 12:46
Erasmus-koordinaattorit
Monika’s Network kokoontui Tampereella pohtimaan Erasmus-ohjelman uusia tuulia. Kuva: Jonne Renvall

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu isännöi ensi kertaa politiikan tutkimuksen alan Erasmus-koordinaattorien tapaamista Tampereella. Kyseessä on yhteistyöverkosto Monika’s Networkin vuosittainen kokoontuminen, johon saapui 30 Erasmus-koordinaattoria eri puolilta Eurooppaa.

Monika’s Network kokoaa yhteen politiikan tutkimuksen ja hallintotieteiden Erasmus-koordinaattoreita keskustelemaan yhdessä Erasmus-ohjelman ongelmista ja vaihtamaan hyviä ideoita. Tarkoituksena on tietysti myös verkostoitua ja solmia uusia suhteita yliopistojen välille.

– Yhteistyöverkosto on toiminut jo 30 vuoden ajan ja siihen kuuluu 30 jäsenmaata Euroopassa, kertoo Werner Palz, verkoston tämänhetkinen koordinaattori Konstanzin yliopistosta Saksasta.

– Tämä on erittäin arvokas ja ainutlaatuinenkin verkosto, jollaista ei oikein löydy muilta tieteenaloilta. Tiedän esimerkiksi taloustieteilijöitä ja lingvistejä, jotka ovat haikailleet samanlaista. Tämä verkosto on todellinen aarre, Palz sanoo.

Palzin mukaan tänä vuonna tapahtuman tarkoituksena on verkostoitumisen lisäksi ensi kertaa erityisesti isäntämaan akateemiseen kulttuuriin tutustuminen. Suomalaisesta korkeakoulujärjestelmästä oli paikalla kertomassa edustajia Tampereen lisäksi myös Vaasan yliopistosta ja kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio CIMO:sta.

Suomalainen koulutusjärjestelmä ja erityisesti Tampereen korkeakoulut kiinnostivat osallistujia ja Palz kertoi vaikuttuneensa Tampereen yliopiston nopeasta kehittymisestä.

– Tampereen yliopisto on kuitenkin suhteellisen nuori yliopisto, joten on kiinnostavaa nähdä, miten yliopiston strategia on kehittynyt.

– On myös mielenkiintoista seurata, mitä Tampere3-projekti tuo tullessaan ja miten se vaikuttaa erityisesti kansainvälistymiseen ja kansainväliseen opiskeluun, Palz sanoo.

Politiikan tutkimuksen kansainvälisten asioiden koordinaattori Minna Höijer toimi Monika-tapaamisen järjestelyvastaavana Tampereella. Hän kuvaa verkostoa tärkeänä alustana esitellä yliopistojen parhaita käytäntöjä ja kokemuksia Erasmus-vaihto-opiskelusta.

– Monika-verkosto on tiivis, ja se on muodostunut täysin osallistujien oman aktiivisuuden ansiosta. Se näkyy myös toiminnassa, koska ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita kehittämään toimintaa ja olemaan siinä mukana, Höijer kertoo.

– Verkosto kokoontuu nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Siksi osallistujia kiinnosti erityisesti CIMO:n toiminta ja ajankohtaisimmat Erasmus+-käytännöt Suomessa. Myös Tampere3-projekti herätti kiinnostusta, koska samanlaisia yhdistymisiä on tapahtumassa muuallakin Euroopassa.

Ensi vuonna verkosto kokoontuu todennäköisesti Bosnian Sarajevossa, mikä laajentaisi toimintaa ensimmäistä kertaa myös Balkanin niemimaalle.

Teksti: Ida Vahtera