Eturauhassyövän diagnostiikkaa kehitetään miljoonan euron tutkimushankkeessa

Julkaistu 8.3.2016 - 15:43

Tampereen yliopiston Eturauhassyövän tutkimuskeskus on saanut merkittävän rahoituksen kolmen vuoden hankkeeseen, jossa kehitetään diagnostista menetelmää yksilöllistettyä syöpähoitoa varten. Innovaatiorahoituskeskus Tekes rahoittaa miljoonan euron hankkeesta 60 prosenttia. Tampereen yliopisto ja kolme yritystä: Genevia Technologies, Abomics Oy ja Jilab Oy rahoittavat loput hankkeesta.

Tutkimushankkeessa kehitetään ohjelmia ja tietokantoja, joita voidaan hyödyntää yksilöllistetyssä syöpähoidossa.

Erilaisten syöpäsolujen esiintyminen kasvaimessa on pääsyy siihen, että useat syöpähoidot epäonnistuvat: lääkkeet tappavat vain osan syöpäsoluista ja jäljelle jäävät resistentit solut saavat tilaa kasvaa. Lopulta kasvain uusiutuu lyhyen ajan jälkeen ja on täysin vastustuskykyinen aiemmalle hoidolle.

Kaikissa syöpäsoluissa esiintyvät mutaatiot parhaita lääkittäviä

Tehokkaiden hoitojen kehittäminen edellyttääkin sellaisten mutaatioiden tunnistamista, jotka esiintyvät kaikissa syöpäsoluissa ja jotka näin ollen ovat todennäköisimmin parhaita kohteita lääkeaineille.

Hankkeen ensimmäinen tavoite on kehittää diagnostisia työkaluja, jotka mahdollistavat kaikissa soluissa esiintyvien mutaatioiden identifioimisen sekvensointidatasta.

Hankkeen toisena tavoitteena on määrittää lääkekandidaatit kyseisille mutaatioille ja näin auttaa kullekin potilaalle räätälöidyn hoidon suunnittelua.

Kolmantena tavoitteena on luoda genomisen datan ja hoitovaihtoehtojen raportointityökaluja lääkäreiden ja potilaiden käyttöön.

Mutaatioiden tunnistaminen auttaisi diagnostiikassa

- Lisäksi pyrimme identifioimaan eturauhassyövän merkityksellisimmät mutaatiot, joita voitaisiin käyttää hyväksi taudin diagnostiikassa. Näin ollen hanke kehittää tärkeitä työkaluja yksilöllistetyn syöpähoidon tarpeisiin, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja, professori Tapio Visakorpi.

Hanke toteutetaan Tampereen yliopiston BioMediTech-yksikössä toimivassa Eturauhassyövän tutkimuskeskuksessa, joka on yksi maailman merkittävimmistä eturauhassyövän tutkimusohjelmista.

Professori Tapio Visakorven lisäksi alkavan tutkimuksen päätutkijoita ovat professori Matti Nykter, FiDiPro-professori G. Steven Bova ja professori Teuvo Tammela.

Lisätietoja:
Professori Tapio Visakorpi, 040 717 4402