Euroopan suurin biolääketieteen tekniikan konferenssi Tampereella 11. - 15. kesäkuuta

Julkaistu 19.5.2017 - 11:53

Valoaktiivisia lääkkeitä, ihmisen varaosia, hermoston korjausta 3D-printtauksella, aivojen magneettista mittausta. Muun muassa näitä biolääketieteellisen tutkimuksen uusimpia innovaatioita esitellään Tampere-talossa 11. - 15.6. EMBEC’17 & NBC’17 -konferenssissa.

Tampereelle, alan suurimpaan eurooppalaiseen tieteelliseen konferenssiin saapuu yli 600 osallistujaa lähes 50 maasta. Konferenssissa esiintyy sekä kansainvälisiä huippututkijoita että kotimaisia tieteentekijöitä.

Ohjelmassa on noin 400 puhetta ja 150 posteriesitystä, Demola-opiskelijaprojektin esityksiä, teollisuuden näyttely sekä kaupallinen pitchaus-tapahtuma suomalaisille start-upeille. Yksi tapahtuman pääpuhujista on kemian Nobel-palkinnon vuonna 2014 saanut Stefan Hell.

Konferenssi koostuu kahdesta samaan aikaan järjestettävästä tapahtumasta: Euroopan lääketieteellisen ja biologisen tekniikan kokouksesta (EMBEC’17) sekä Pohjoismaiden ja Baltian lääketieteellisen tekniikan ja fysiikan kokouksesta (NBC’17).  Konferenssin järjestää Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteinen instituutti BioMediTech yhdessä alan järjestöjen kanssa. BioMediTech on alallaan Suomen suurin osaamiskeskittymä.

Apua ihmisen arkeen ja uusia hoitomuotoja sairauksiin

Biolääketieteen tekniikka kehittää teknisiä sovelluksia lääketieteen ja biologian tarpeisiin. Käytännössä tämä voi tarkoittaa uudenlaista röntgenlaitetta, terveyden edistämistä mobiililaitteilla, uutta syövän diagnosointimenetelmää tai vaikkapa kudosten korjaamista biomateriaalien ja solujen avulla.

- Biolääketieteellisen tekniikan alalla tekniikka tulee ihmisten avuksi niin arjessa selviytymiseen kuin sairaanhoitoonkin. Se on oleellinen ala, kun kehitetään uusia hoitomuotoja sairauksiin, joita nykyisin ei vielä pystytä parantamaan, kertoo kokouksen presidentti, professori Jari Hyttinen Tampereen teknillisestä yliopistosta.  

- Ihmisen monenlainen mittaaminen on myös alan keskiössä - on mittaaminen sitten astmalapsen hengitystä tai urheilijan liikettä tai sydämen sykettä.

Tampereella vahvaa osaamista

Tampere on jo pitkään ollut Suomessa vahva biolääketieteen tekniikan osaaja. Tampereelta on ponnistanut muun muassa biohajoavia biomateriaaleja, halvaantuneiden hengityksen mahdollistava implantti ja viimeisimpinä astmaa sairastavien lasten hengitystä monitoroiva laite sekä syövän laserhoitolaite.

Biolääketieteen tekniikan tutkimusta tehdään sekä Tampereen teknillisessä yliopistossa että Tampereen yliopistossa.

Lisätietoja:
Kokouksen presidentti, professori Jari Hyttinen, p. 040 849 0020
Tutkijatohtori Laura Ylä-Outinen, p. 040 178 2492