Fasismin historiasta kertova kirja toi valtionpalkinnon

Julkaistu 15.9.2017 - 15:56
Silvennoinne, Tikka ja Roselius
Oula Silvennoinen, Aapo Roselius ja Marko Tikka saivat valtionpalkinnon kirjastaan ”Suomalaiset fasistit. Mustan sarastuksen airuet”.

Tampereen yliopiston historian dosentti Marko Tikka on saanut tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon yhdessä dosentti Oula Silvennoisen ja tohtori Aapo Roseliuksen kanssa.

Tutkijakolmikko palkittiin teoksesta Suomalaiset fasistit. Mustan sarastuksen airuet, joka kuvaa fasismin aatteen ja sitä kannattaneiden järjestöjen nousun taustat 1800-luvun lopulta alkaen.

Palkinnon perustelujen mukaan teos on vetävästi ja jopa jännittävästi kirjoitettu. Kerronnan pääosassa on 1920- ja 1930-lukujen äärioikeistolaisten liikkeiden keskeisten henkilöiden ja heidän toimeenpanemiensa operaatioiden kuvaus.

– Historian oppikirjoista tutut ilmiöt tuodaan elävinä tapahtumina lukijan eteen. Teos on käsittelemänsä aiheen ja aikakauden asiantuntijoiden kirjoittama. Lähes kaunokirjallisista ansioistaan huolimatta se perustuu uusimpaan tutkimukseen ja lähdetyöhön arkistoissa. Analyyseihin solahdetaan luontevasti tapahtumakerronnan väleissä ja kirjan lopun johtopäätöksissä. Näin kirjoittajat onnistuvat luomaan elävän ajankuvan ja osoittamaan, kuinka ensin yksittäiset ihmiset ja sitten laajemmat kansanjoukot 1920- ja 1930-lukujen Suomessa viehättyivät fasismin aatteesta.

Mustan sarastuksen airuet on palkitsijoiden mukaan ”meidän ajallemme tärkeä kirja”.

– Politiikan suunnanmuutokset erityisesti länsimaissa ovat olleet viime vuosina nopeita ja suorastaan ennakoimattoman tuntuisia. Historia ei toista itseään, mutta nykyisissä yhteiskunnallisissa kannanotoissa voidaan havaita samankaltaista argumentaatiota kuin 1920- ja 1930-lukujen fasisteilla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. Neuvottelukunta on ministeriön asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Erityisen ansioituneesta ja pitkäjänteisestä työstä myönnetään tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto. Elämäntyöpalkinnot ovat suuruudeltaan 20 000 euroa ja muut palkinnot 15 000 euroa.