Federica Mogherini Tampereen yliopiston kunniatohtoriksi

Julkaistu 18.4.2018 - 12:44
Federica Mogherini/ Kuva: Wikimedia Commons
Federica Mogherini on onnistunut vaikeassa tehtävässään EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeana edustajana. Kuva: Wikimedia Commons

Elokuun promootiossa vihitään 15 kunniatohtoria, joiden joukossa on nobelisti, näyttelijä ja pelifirman johtaja

Teksti: Heikki Laurinolli

Euroopan unionin ulkosuhteista vastaava Federica Mogherini vihitään elokuussa Tampereen yliopiston kunniatohtoriksi. Kunniatohtoreiden joukossa ovat myös Nobel-voittaja Shinya Yamanaka, näyttelijä Eila Roine ja pelifirma Supercellin johtaja Ilkka Paananen.

EU-integraatiota tutkiva Jean Monnet -professori Pami Aalto arvioi, että Mogherini sopii hyvin Tampereen yliopiston profiiliin osoituksena siitä, että yliopisto ei ole vain Pirkanmaan alueellinen toimija vaan sillä on myös globaaleja ambitioita.

Mogherinin valinnan voi katsoa liittyvän Aallon mukaan myös siihen, että Suomi on rauhanvälityksen suurvalta ja Tampereen yliopisto on Suomessa merkittävin paikka rauhanvälityksen tutkimuksessa ja opetuksessa.

Korkean edustajan
aikataulut hankalia

Italialainen Federica Mogherini on ollut keskeinen vaikuttaja kansainvälisessä konfliktinhallinnassa ja diplomatiassa vuodesta 2014, jolloin hänestä tuli Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja. Hän toimii myös EU-komission varapuheenjohtajana.

Mogherinin kutsuminen kunniatohtoriksi oli professori Hanna Ojasen ehdotus. Mogherinin isäntänä Tampereen-vierailun aikana toimii professori Hiski Haukkala, joka työskentelee tasavallan presidentin kansliapäällikkönä toukokuun loppuun saakka. Haukkala on tavannut Mogherinin henkilökohtaisesti.

Mogherinin kutsu välitettiin Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun ja Mogherinin esikunnan kautta. Pami Aallon mukaan myöntävä vastaus kutsuun saatiin, mutta vastauksessa epäiltiin sitä, voiko Mogherini sitoutua olemaan paikalla elokuussa.

– Hän hoitaa tehtävää, jossa lennetään silloin, kun tapahtuu. Hän jäi sitä vähäksi aikaa empimään ja ihmettelemään, Aalto kertoo.

Kunniatohtoreiden edellytetään olevan paikalla promootiossa, mutta Mogherinin tapauksessa Tampereen yliopisto hyväksyi riskin siitä, että näin korkeassa asemassa olevalle henkilölle saattaa tulla yllättäviä peruutuksia.

Mogherinista ei
puhuta huonoa

Federica Mogherini on vastannut EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikasta aikana, jota ovat leimanneet Krimin ja Ukrainan kriisit, Brexit, pakolaiskriisi, Syyrian sota ja Trumpin valinta USA:n presidentiksi. Vaikeampaa kautta tuskin löytyy.

Pami Aalto sanoo, että aikalaisarvioissa ei Mogherinista kuulu valitusta.

– On monia komissaareja ja muita vastaavia, joista joko oven takana tai avoimesti puhutaan huonoa. Mogherinin tapauksessa näin ei ole. Hän on arvostettu komissaari siellä virkakoneistossa.

Mogherinin arvostuksesta kertoo Aallon mukaan se, että hän on onnistunut tuplatehtävässä, johon kuuluu ulkosuhdeasioiden lisäksi komission varapuheenjohtajan tehtävä.

– Hän on kyennyt yhdistämään tehtävät kohtuullisen hyvin ja tuonut kaivatun koherenssin EU:n ulkosuhteisiin, joka aikaisemmin oli riippuvaisempi hallitusten ja jäsenmaiden välisestä yhteistyöstä. Tässä Mogherini on onnistunut niin, että jäsenmaat eivät tallo hänen varpailleen.

EU:lla ei ole ulkopolitiikassa Aallon mukana samanlaisia paukkuja kuin vaikkapa kauppapolitiikassa.

– Mogherini on kyennyt maksimoimaan roolinsa näissä puitteissa kohtuullisen hyvin ja pystynyt jatkamaan asteittain sitä kehitystä, jossa ulkopolitiikasta tulee normaali osa EU:n toimintaa, jonka kaikki jäsenmaatkin huomioivat. Lähialueilla olevat kumppanit ja vastapuolet lähestyvät nyt korkeata edustajaa eivätkä ryhdy lobbaamaan jäsenmaita.

Nobelisti, näyttelijä,
ja pelifirman johtaja

Tampereen yliopiston promootiossa vihittävät kunniatohtorit edustavat laajasti eri sektoreita. Mukana on myös yksi nobelisti, näyttelijä ja pelifirman johtaja.

Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunnan kunniatohtoriksi on kutsuttu japanilainen professori Shinya Yamanaka, joka sai lääketieteen Nobel-palkinnon 2012. Hänet tunnetaan indusoitujen pluripotenttien kantasolujen tutkimuksesta.

– Hän on hieno ihminen. Vaikka hän on saanut maailmalla kaikki mahdolliset palkinnot mitä voi kuvitella, niin hän on oma miellyttävä itsensä, sanoi professori Katriina Aalto-Setälä Aikalaisen haastattelussa vuonna 2014, jolloin Yamanaka vieraili Suomessa ja Tampereella.

Näyttelijä, teatterineuvos Eila Roine on kutsuttu viestintätieteiden tiedekunnan kunniatohtoriksi. Hän on tehnyt elämäntyönsä Tampereen Työväen Teatterissa, mutta hänet tunnetaan kautta maan rooleistaan tv-sarjoissa Heikki ja Kaija, Rintamäkeläiset ja Kotikatu. Lisäksi hän toimi 1996–2013 lastenohjelma Pikku Kakkosen juontajana, ”Eila-mummina”.

Viestintätieteiden tiedekunnan kunniatohtoriksi on kutsuttu myös peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen. Hänet tunnetaan ns. iloisena veronmaksajana, joka on kertonut yhtiönsä maksavan verot Suomeen ilman minkäänlaista verosuunnittelua.

– Me ollaan saatu paljon apua yhteiskunnalta, ja nyt on meidän vuoro maksaa takaisin, Paananen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2013.

Lue myös: Tieteen, taiteen ja yhteiskuntaelämän huippuja Tampereen yliopiston kunniatohtoreiksi