FICAMin Tuula Heinonen sai pohjoismaisen tutkimuspalkinnon

Julkaistu 23.5.2016 - 10:58
Tuula Heinonen
Professori Tuula Heinosen johtama FICAM-keskus kehittää ja arvioi ihmissoluihin perustuvia kudos- ja elinmalleja. - Kuvat: Jonne Renvall

Tuula Heinonen

Professori Tuula Heinonen on saanut pohjoismaisen tutkimuspalkinnon eläinkokeettomien tutkimusmenetelmien kehittämisestä. Heinonen johtaa Tampereen yliopiston FICAM-keskusta, jossa kehitetään eläinkokeille vaihtoehtoisia menetelmiä.

Palkinnon myönsi kolme pohjoismaista säätiötä, jotka tukevat eläinkokeille vaihtoehtoisia menetelmiä. Suomalainen Juliana von Wendtin säätiö, tanskalainen Alternativfondet ja ruotsalainen Forska utan djurförsök ovat jakaneet palkinnon jo 15 kertaa. Palkinto on suuruudeltaan 60 000 Ruotsin kruunua.

- Olen tavattoman iloinen huomionosoituksesta, sanoo Heinonen.

- Se mielestäni kertoo, että minä itse ja me FICAMissa olemme tehneet kansainvälisesti merkittävää työtä eläinkokeille vaihtoehtoisten menetelmien saralla. Huomionosoitus ilman muuta kannustaa ja antaa voimia jatkaa työtämme.

FICAMissa ei käytetä eläimiä, vaan niiden sijaan biolääketieteellistä tietoa tuotetaan ihmissoluviljelmiä tarkkailemalla.

Keskus kehittää validoituja menetelmiä ja tiedottaa olemassa olevista. Tavoitteena ei ole ainoastaan uusien innovaatioiden synnyttäminen vaan myös uusien tutkijapolvien kasvattaminen korvaavien menetelmien hyödyntämiseen.

Heinonen kertoo olevansa ylpeä keskuksen kansainvälisen tason saavutuksista eläinkokeettomien menetelmien kehityksessä.

- Siirtyminen eläinkokeisiin nojautuvasta testauksesta eläinkokeettomaan tutkimukseen merkitsee valtavaa haastetta tiedeyhteisölle ja turvallisuudesta vastaaville viranomaisille, Heinonen valottaa tulevaisuuden näkymää.

Tutkimukseen tarvitaan muun muassa uudistettu toimintatapa ja infrastruktuuri, jossa on uuden teknologian soluviljelylaboratorioita koe-eläintilojen sijaan sekä uudenlaista koulutusta ja osaamista riskien hallinnassa.

- Vain tällä tavoin vaihtoehtoisten menetelmien kehitys auttaa rikastuttamaan tiedettä, edistämään hyvinvointia ja vähentämään koe-eläinten tarvetta.

Heinonen väitteli vuonna 1982 mekanistisen toksikologian alalta ja hänet on nimitetty dosentiksi sekä Turun että Helsingin yliopistoissa. Heinonen on toiminut tutkijana niin työterveyslaitoksessa kuin lääketeollisuudessakin.

Nykyisin hänen verkostonsa ulottuvat tieteellisistä seuroista ja vaihtoehtomenetelmien käyttöä edistävistä kansainvälisistä järjestöistä viranomaistoimiin. Heinonen on EU:n PARERE-verkoston jäsen ja vaikuttaa kotimaassaan eläinkoeluvat myöntävässä lautakunnassa sekä koe-eläinten suojelun neuvottelukunnassa. Lisäksi hänellä on aktiivinen rooli tieteenalansa julkaisutoiminnassa.

Vaihtoehtomenetelmäkeskus eläinkokeille FICAM

Lisätietoja: