Globaali terveys kytkeytyy talouteen ja politiikkaan

Julkaistu 19.9.2018 - 12:28

Ilmastonmuutoksen vaikutukset sekä esimerkiksi pandemioiden esto ja antibioottiresistenssi ovat nostaneet esiin globaalit terveyskysymykset. Tampereen yliopiston tuore professori Meri Koivusalo johtaa yliopiston Global Health and Development -ohjelmaa, joka osaltaan kouluttaa maisteritasoisia globaalin terveyden ja kehityksen asiantuntijoita.

- Monella kotimaisella terveyshaasteella on vankka kansainvälinen ja globaali ulottuvuus, vaikka sitä ei aina mainosteta, sanoo Global health and development -professorina syyskuussa aloittanut Koivusalo.

Globaali terveys kattaa myös maailmanlaajuiset sitoumukset ja ihmisoikeuksista nousevat velvoitteet sekä kansainvälisten ja alueellisten järjestöjen ohjeistuksen, joihin Suomi on sitoutunut. Se nivoutuu ihmisten ja palveluiden liikkuvuuteen, kauppaan ja myös siihen miten globalisaatio, ylikansalliset yritykset ja etujärjestöt vaikuttavat politiikan liikkumavaraan kansallisella tasolla.

- Toivon, että koulutuksemme antaisi valmiuksia ottaa terveys huomioon paremmin muilla politiikan sektoreilla ja tuottaisi osaavia kansainvälisten ja ylikansallisten mahdollisuuksien ja rajojen ymmärtäjiä, Koivusalo sanoo.

-  Olen itse kiinnostunut myös laajapohjaisen terveysvaikutusten arvioinnin ja väestö- ja politiikkatason kansanterveysosaamisen edistämisestä. Usein puhutaan terveydestä kaikissa politiikoissa, mutta harvemmin halutaan arvioida, mitä se käytännössä tarkoittaisi.

- Globaalin terveyden tutkimuksessa etenkin talouspolitiikan ja terveyden yhteydet sekä ylikansallisten toimijoiden vaikutusvalta voisivat olla tärkeitä tutkimuksen kohteita, sillä niiden rooli ja merkitys kansallisessa ja kansainvälisessä päätöksenteossa on odotettua suurempi.

- Tämä on heijastunut esimerkiksi lääke- ja innovaatiopolitiikan sisällöissä, ei-tarttuviin tauteihin kohdentuvissa avauksissa sekä Suomessa esimerkiksi sotessa, Koivusalo toteaa.

Koivusalo on lääkäri ja kansainvälisen terveyspolitiikan tutkija. Hän on aiemmin työskennellyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijana ja toiminut YK:n, Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Euroopan unionin asiantuntijana globaalin terveyspolitiikan kysymyksissä.

Koivusalo on kiinnostunut erityisesti suhteista taloudellisen globalisaation, kaupan ja terveyden, terveydenhuollon järjestelmien, terveyspolitiikan ja käytännön globaalin terveyspolitiikan välillä. Hän on ollut kirjoittamassa ja toimittamassa lukuisia alansa tieteellisiä julkaisuja ja muita kirjoja.

Helsingissä syntynyt Koivusalo on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa, MSc-tutkinnon London School of Hygiene and Tropical Medicine -yliopistossa ja väitellyt ympäristöterveydestä Helsingin yliopistossa.

Tampereen yliopiston Global Health and Development -sivut

Lisätietoja: