Heikki Saxén palkittiin bioetiikan edistämisestä Suomessa

Julkaistu 19.10.2016 - 13:25
Heikki Saxén. Kuva: Jonne Renvall
Heikki Saxén

Bioetiikan instituutin perustaja Heikki Saxén on palkittu bioetiikan edistämisestä Suomessa. Saxén on Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija ja tekee historian väitöskirjaansa bioetiikan aatehistoriasta. Hän on myös puolisonsa Salla Saxénin kanssa kirjoittanut pamfletin Miten bioetiikka voi muuttaa suomalaista terveydenhuoltoa?

Palkinto luovutettiin Unescon ensimmäisenä maailman bioetiikkapäivänä 19. lokakuuta. Kaikissa UNESCO Chair in Bioethics -verkoston 130 maassa järjestettiin seminaari aiheesta Human Dignity and Human Rights. Suomen seminaari pidettiin Turun yliopistossa otsikolla Ihmisarvo ja ihmisoikeudet – me ja muut.

Päivän tavoitteena on muistuttaa bioeettisten kysymysten tärkeydestä ja edistää niiden ratkaisemista hyödyntävää toimintaa.

Bioetiikan instituutti aloitti toimintansa 2015. Instituutin tavoite on kasvattaa uudehkon bioetiikan alan akateemista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta Suomessa.

– Tavoitteena on lisätä tietoisuutta lääke-, terveys-, ja biotieteiden eettisistä ja moraalisista kysymyksistä koko yhteiskunnan tasolla ja myös tukea kansalaisvaikuttavuutta bioetiikan teemoihin liittyvässä päätöksenteossa, kertoi instituutin hallituksen puheenjohtajana toimiva Saxén tuolloin.

Bioetiikan instituutti

UNESCO Chair in Bioethics