Hiski Haukkala presidentin neuvonantajaksi

Julkaistu 3.5.2016 - 12:37

Hiski Haukkala

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Hiski Haukkala on nimitetty tasavallan presidentin ulkopoliittiseksi neuvonantajaksi.

Haukkala aloittaa uudessa tehtävässä elokuun alussa 2016. Tasavallan presidentin nykyinen ulkopoliittinen neuvonantaja Mikko Hautala siirtyy Suomen suurlähettilääksi Moskovaan syyskuun alusta alkaen.

Suomen turvallisuusympäristön heikentyminen huolestutti Haukkalaa Yliopistouutisten haastattelussa, joka tehtiin tammikuussa Haukkalan palattua ulkoministeriön erikoistutkijan tehtävästä takaisin Tampereen yliopistoon.

– Meidän pitää huolehtia yhteiskunnallisesta eheydestä, että tämä Oy Suomi Ab ja Suomen kansalaiset pysyvät kaikki samassa veneessä, ettemme näiden murheiden lisäksi ala repiä itseämme rikki, Haukkala sanoi.

Haukkala piti pelottavana kehitystä, jossa suomalaiset asettuvat toisiaan vastaan pakolaiskysymyksessä.

Haukkala on mukana poliittiseen lähihistoriaan liittyvässä tutkimushankkeessa, joka analysoi ulkoministeriön arkistoja, joista tänä vuonna aukeavat kylmän sodan lopun ratkaisuvuoden 1991 asiakirjat.

Haukkala kertoi haastattelussa, että häntä kiinnostaa kuitenkin ulkopolitiikan tulevaisuus enemmän kuin menneisyys. Tulevaisuuteen suuntautuvassa tutkimushankkeessa Haukkala pohtii uusien uhkien, erityisesti teknologisten uhkien hallitsemista.

– Tulevaisuus tulee koko ajan kovemmalla vauhdilla meitä vastaan. Teknologian kehitys heittää koko ajan isompia haasteita. Jos emme kykene niitä ennakoimaan, niin olemme pulassa, Haukkala arvioi.