HPV-rokotuksen oikea käyttöstrategia on löytynyt

Julkaistu 8.6.2018 - 10:24

Myös pojat pitää rokottaa

Suomalaiset ja ruotsalaiset tutkijat ovat vastikään osoittaneet, että ihmisen papilloomavirusrokote eli HPV-rokote suojaa sekä paikalliselta että levinneeltä HPV:n aiheuttamalta syövältä. Viimeinen ratkaisematon tutkimuskysymys on ollut, pitäisikö sekä tyttöjen että poikien saada HPV-rokotus.

Tampereen yliopiston tutkijaryhmä on 10 vuotta kestäneessä paikkakuntasatunnaistetussa tutkimuksessaan voinut osoittaa, että poikien ja tyttöjen rokottaminen synnyttää nopeasti olennaisesti paremman laumasuojan kuin pelkkä tyttöjen rokottaminen.

Johtavassa syöpätutkimuslehdessä International Journal of Cancerissa julkaistu sarja tutkimusraportteja osoittaa, että jo poikien 20 prosentin ja tyttöjen 45 prosentin rokotuskattavuus synnyttää laumasuojan useimpia syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä vastaan. Tyttöjen 45 prosentin rokotuskattavuus ei yksinään tähän yltänyt. Laumasuojasta hyötyvät erityisesti ne tytöt ja pojat, jotka jostain syystä jäävät vaille HPV-rokotusta. Laumasuojan syntyminen pahinta syöpää aiheuttavaa HPV-tyyppi 16:ta vastaan vaatii tyttöjen yli 90 prosentin rokotuskattavuuden, mutta syntyy suomalaistutkijoiden matemaattisten mallien mukaan jo tyttöjen ja poikien 50 prosentin rokotuskattavuudella.

Paikkakuntasatunnaistettu tutkimus tuotti suomalaisten väestöpohjaisten terveysrekisterien perusteella myös uutta tietoa HPV-rokotuksen turvallisuudesta. Esimerkiksi autoimmuunitautien ei voitu todeta yleistyneen HPV-rokotuksen jälkeen. Aiemmin muun muassa pneumokokkirokotuksia on usein seurannut rokotteessa annettujen pneumokokkityyppien korvautuminen uusilla tyypeillä. Nyt Tampereen yliopiston tutkijaryhmä on raportoinut, ettei merkkejä HPV-rokotteen kattamien HPV-tyyppien korvautumisesta muilla HPV-tyypeillä ole voitu havaita.

Julkaistut HPV-rokotuksen käyttöstrategiaa koskevat satunnaistetun tutkimuksen tulokset jäävät ainutlaatuisiksi, sillä kaikkialla väestölle on annettu HPV-rokotteita eikä kontrolliväestöjä satunnaistettuihin tutkimuksiin enää ole saatavissa. Tampereen yliopiston tutkimuksen tulokset vaikuttavat olennaisesti HPV-rokoteohjelmien toteuttamiseen Euroopassa ja maailmanlaajuisestikin.

Lisätietoja:
Vieraileva professori Matti Lehtinen, 040 543 7862, matti.lehtinen@uta.fi

Tänä vuonna julkaistut tutkimusartikkelit, joihin tekstissä viitataan:
1. Luostarinen T, Apter D, Diller J, Eriksson T, Harjula K, Natunen K, Paavonen J, Pukkala E, Lehtinen M. Vaccination protecst against invasive HPV-associated cancers. Int J Cancer 142:2186-2187, 2018.
2. Lehtinen M, Söderlund A, Vänskä S, Luostarinen T,Eriksson T, Natunen K, Apter D, Baussano I, Harjula K, Hokkanen M, Kuortti M, Palmroth J, Petäjä T, Pukkala E, Rekonen S, Siitari M, Surcel H, Tuomivaara L, Paavonen J, Dillner J, Dubin G, Garnett G. Impact of gender-neutral or girls-only vaccination against human papillomavirus. Results of a community randomized trial (I). Int J Cancer 142:949-958, 2018.
3. Gray P, Palmroth J, Luostarinen T, Dubin G, Garnett G, Eriksson T, Natunen K, Merikukka M, Söderlund-Strand A, Dillner J, Lehtinen M. Evaluation of human papillomavirus type-replacement in unvaccinated/ vaccinated adolescent females. Results of a community randomized trial (II). Int J Cancer 142:2491-2500 2018.
4. Lehtinen M, Luostarinen T, Vänskä S, Söderlund-Strand A, Eriksson T, Natunen K, Apter D, Baussano I, Harjula K, Hokkanen M, Kuortti M, Palmroth J, Petäjä T, Pukkala E, Rekonen S, Siitari-Mattila M, Surcel H-M, Tuomivaara L, Paavonen J, Dillner J, Dubin G, Garnett G. Gender-neutral vaccination provides improved control of human papillomavirus types 18/31/33/35 through herd immunity. Results of a community randomized trial (III). Int J Cancer [Epub], 2018.

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 8.6.2018