Hyvän sään aikana -kirjalle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Julkaistu 26.9.2018 - 11:47
Hyvän sään aikana -työryhmä
Journalistiikan opiskelijaryhmä palkittiin ilmastonmuutoksesta kertovasta kirjastaan valtiopalkinnolla.

Toimittaja Hanna Nikkasen ja Tampereen yliopiston opiskelijoiden työryhmän kirja Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken on saanut tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Työryhmään kuuluivat Silja Annila, Elli Harju, Sanni Harmanen, Tiina Heikkilä, Juho Kankaanpää, Esa Keskinen, Ella Kiviniemi, Minea Koskinen, Linda Manner, Sanni Mattila, Jannika Melkko, Erkki Mervaala, Markus Mäki, Samuli Niinivuo, Alma Onali, Sanna Pekkonen, Lasse Poser, Johannes Roviomaa, Reetta Rönkä, Sinikka Suominen ja Kaisa Uusitalo.

Tampereen yliopiston 21 journalistiikan opiskelijan ja heidän ohjaajansa, vierailijaprofessori Hanna Nikkasen teos Hyvän sään aikana kertoo ilmastonmuutoksesta. Kirjan tavoitteena ei ole kuvata ilmastonmuutosta vain tulevien sukupolvien haasteena vaan koko ajan tapahtuvana mullistuksena.

- Tämän lupauksen kirja lunastaa erinomaisella feature-journalismista tutulla otteella, jossa asiat tuodaan esille ihmisten ja tekojen kautta. Tietokirjoittajat vievät lukijan tutkimusmatkalle Suomeen, jossa eletään jo kaikenmuutoksen (everything change) keskellä. Juttutyypit vaihtelevat talousjournalismista henkilöpotretteihin, paikallisjournalismista politiikkaan, palkinnon perusteluissa todetaan.

- Erityiskiitoksen ansaitsee myös kirjan esteettinen ulkoasu, jossa kuvat ja tietokuviot välittävät tietoa ja herättävät tunteita.

- Kirja todistaa, että ilmastojournalismi voi olla kiinnostavaa ja mukaansatempaavaa, pelottavaa mutta myös toiveikasta.

Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto myönnettiin tänä vuonna professori Kaisa Häkkiselle merkittävästä ja ahkerasta tiedonjulkistamisesta kielihistorian elävöittäjänä. Lisäksi myönnettiin seitsemän valtionpalkintoa esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta.

Palkinnot luovutettiin keskiviikkona 26.9. Helsingissä.