Johanna Kantolalle ERC-rahoitus tasa-arvoa EU-parlamentissa koskevaan tutkimukseen

Julkaistu 28.11.2017 - 13:59

Tampereen yliopiston professori Johanna Kantola saa Euroopan tutkimusneuvostolta ERC:ltä kahden miljoonan euron rahoituksen tutkimukseen, jossa selvitetään Euroopan parlamentin puolueryhmien tasa-arvoasenteita ja -käytäntöjä. ERC julkisti rahoituksen saajat tiistaina.

Gender, party politics and democracy in Europe: A study of European Parliament’s party groups –tutkimukselle on myönnetty viisivuotinen ERC Consolidator Grant -rahoitus.

- Puolueryhmät ovat Euroopan parlamentissa keskeisiä demokraattisia toimijoita, mutta on hämmästyttävän vähän tutkimustietoa siitä, kuinka sukupuoli, sukupuolihierarkiat ja sukupuolittuneet suhteet vaikuttavat ryhmien toimintaan tai kuinka poliittiset ryhmät tarttuvat sukupuolten epätasa-arvoon politiikassaan, sukupuolentutkimuksen professori Kantola kertoo.

- Tutkimuksen tarkoitus on tuottaa syvällinen analyysi Euroopan parlamentin kahdeksan puolueryhmän sukupuoleen liittyvistä menettelytavoista ja käytännöistä. Viimeksi puolueryhmät ovat olleet julkisuudessa seksuaaliseen häirintään keskittyvän #metoo-kampanjan ja ongelman yleisyyden johdosta.

- Empiirisen tutkimuksen lisäksi hankkeella on metodologisia, käsitteellisiä ja teoreettisia tavoitteita. Euroopan parlamentin sukupuoli- ja puoluepolitiikan perusteellisen empiirisen ymmärryksen avulla tuotetaankin uusia menetelmiä, käsitteitä ja teorioita sukupuolten välisestä oikeudenmukaisuudesta ja demokratiasta.

ERC myöntää rahoitusta korkeatasoiseen perustutkimukseen kaikille tieteenaloille. Tampereen yliopistoon ERC-rahoituksia on saatu tähän mennessä harvoin.

- Tämä läpimurto kytkee tiedekuntaamme entistäkin kiinteämmin osaksi eurooppalaista tiedeyhteisöä sekä uraauurtavan tutkimuskohteensa että rahoituksensa kautta, sanoo yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaani Juha Teperi.

- Samalla se merkitsee yhteiskuntatieteellisen sukupuolentutkimuksen aseman merkittävää vahvistumista Tampereen yliopistossa, toteaa Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso.

Lisätietoja:
Professori Johanna Kantola, 050 437 7045, johanna.kantola@uta.fi