Johanna Mäenpää sai Risto Pelkosen palkinnon

Julkaistu 16.3.2016 - 14:34
Johanna Mäenpää

Tampereen yliopiston synnytys- ja naistentautiopin professori Johanna Mäenpää sai tämänvuotisen Arkkiatri Risto Pelkosen palkinnon. Palkinto jaettiin Tampereen lääkäripäivillä nyt jo kymmenennen kerran.

Valitsijoiden mukaan Mäenpää on onnistunut esimerkillisellä tavalla yhdistämään kliinikko- ja tutkijauran. Häntä kiitellään erittäin arvostetuksi ja pidetyksi kliinikoksi. Samalla hän on nostanut klinikkansa tieteellisen tuotannon aivan uudelle tasolle.

Mäenpää vaikutti keskeisesti siihen, että Tampereen yliopistolliseen sairaalaan perustettiin viime syksynä onkologinen ns. faasi I/II tutkimusyksikkö, FONK. Näin yksi kansallisestikin merkittävä puute saatiin korjattua. Uuden yksikön uskotaan tuovan huomattavasti lisää kliinistä varhaisvaiheen syöpälääketutkimusta Suomeen ja Tampereelle.

Johanna Mäenpää valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1978 ja naistentautien ja synnytysopin erikoislääkäriksi vuonna 1984. Vuotta myöhemmin hän väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi. Gynekologisen onkologian dosentiksi hän tuli 1987.

Vuosina 1994–95 Mäenpää työskenteli Yhdysvalloissa Teksasin yliopistollisessa sairaalassa.

Tampereen yliopistolliseen sairaalaan Johanna Mäenpää siirtyi 1995 aluksi naistenklinikan osastonlääkäriksi ja myöhemmin naistentautien osastonylilääkäriksi vuonna 2009. Vuonna 2010 hänestä tuli myös Tampereen yliopiston synnytys- ja naistentautiopin professori ja naistenklinikan ylilääkäri.

Koko kliinikkouran ajan Johanna Mäenpää on ollut myös aktiivinen tutkija. Hän on mm. julkaissut 126 alkuperäis- ja 35 katsausartikkelia tieteellisissä lehdissä pääosin gynekologisen onkologian alalta. Hän on parhaillaan Pohjoismaisen gynekologisen onkologiayhdistyksen presidentti.