Joukkorahoitus tuotti Eloise Mikkoselle yli kuukauden palkan

Julkaistu 19.4.2016 - 13:21
Eloise Mikkonen
Eloise Mikkonen haki väitöskirjansa jälkeiseen tutkimukseen kansainvälistä joukkorahoitusta tuskastuttuaan tutkimusrahoituksen puutteeseen. Kuva: Jonne Renvall

Tamperelaisen Alzheimer-tutkijan Eloise Mikkosen vetoomus tutkimuksen joukkorahoituksesta on tuottanut jo hyvän tuloksen. Mikkonen sai toivomansa summan jo ensimmäisen kampanjaviikon aikana. Kuukauden aikana rahoitusta on kertynyt 2 755 puntaa eli yli 3 400 euroa.

- Toivoin, että kampanja tuottaisi tulosta, mutten uskonut, että se onnistuisi näin hyvin, Mikkonen sanoo.

- Tällä hetkellä minulla on tutkimusrahoitusta kesäkuun puoliväliin asti ja pystyn toivottavasti tekemään geenianalyyseja ja viimeistelemään julkaisukuntoon muutaman muihin projekteihin liittyvän käsikirjoituksen, Mikkonen kertoo.

Joukkorahoituskampanjaan osallistui kuukauden aikana 48 henkilöä pääosin Mikkosen synnyinmaasta Australiasta ja nykyisestä kotimaasta Suomesta.

- Tunnen heistä suurimman osan, mutta mukana on myös joitain hyvin anteliaita minulle  tuntemattomia rahoittajia Alankomaista, Yhdysvalloista, Tanskasta ja Britanniasta, Mikkonen kertoo.

Maaliskuun alussa alkanut kampanja päättyy huhtikuun lopussa.

Mikkonen väitteli Tampereen yliopistossa 2011. Väitöstutkimus osoitti, että tulehdusvastetta säätelevät geenit saattavat vaikuttaa Alzheimerin tautiin liittyvien aivojen kertymämuutosten kehittymiseen ja voivat siten olla yhteydessä myös sairauden syntyyn tai etenemiseen.

Hän jatkaa nyt tutkimusta näytekokoelman avulla.

Joukkorahoituskampanjan loppuajaksi hän on lisännyt mukaan uusia tavoitteita. Jokaista kertyvää tuhannen punnan eli noin 1 250 euron summaa kohden hän ottaa analysoitavaksi yhden uuden alueen. Mahdollisuuksia on tarjolla viisi, esimerkiksi sen tutkiminen, vaikuttaako veriryhmä aivojen kertymämuutosten syntyyn.

- Aineistoni tarjoaa mahdollisuuden tutkia useita näkökulmia, ja minulla on enemmän ideoita kuin pystyn toteuttamaan ja ehdin toteuttaa. Tutkimuksen rahoittajat saavat ratkaista, mitä näkökulmaa seuraavaksi tutkin. Uskon, että kaikki tulokset ovat merkittäviä Alzheimerin taudin synnyn selvittämisessä, Mikkonen sanoo.

Eloise Mikkosen kampanjasivut brittiläisellä Walacea-joukkorahoitusalustalla