Journalistiikan opiskelijoiden ilmastokirjalle Kanava-palkinto

Julkaistu 3.11.2017 - 15:05
Hanna Nikkanen/ Kuva: Jonne Renvall
Hanna Nikkasen johdolla tehtyä sääkirjaa kehutaan parhaaksi kirjaksi, mitä ilmastonmuutoksesta on tähän mennessä Suomessa tehty. Kuva: Jonne Renvall

Journalistiikan vierailijaprofessori Hanna Nikkasen opiskelijatyöryhmä sai aikakauslehti Kanavan 10 000 euron palkinnon vuoden parhaasta tietokirjasta.

Palkinto myönnettiin kirjasta ”Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken", jonka on kirjoittanut 21 journalistiikan opiskelijaa Tampereen yliopistosta Hanna Nikkasen ohjauksessa. Nikkanen toimi Tampereella journalistiikan vierailijaprofessorina lukuvuonna 2016–2017. Opiskelijat ovat ottaneet myös kirjan kuvat.

– Hyvän sään aikana on tähän mennessä paras Suomessa ilmastonmuutoksesta tehty kirja. Se käsittelee monipuolisesti ilmastonmuutoksen syitä, vaikutuksia ja torjuntaa. Aihe on tärkeä ja äärimmäisen ajankohtainen, ja siitä annetaan tasapainoinen ja ymmärrettävä kuva, sanoo palkintoraadin puheenjohtaja Tuomo Lappalainen Otavan kirjasäätiön tiedotteessa.

Vaikka ilmastonmuutoksen vakavuus tulee kirjassa hyvin esiin, tekijät eivät tyydy pelkästään kauhistelemaan sitä, vaan etsivät haastateltaviensa kanssa aktiivisesti ratkaisuja, joilla maapallon lämpenemistä voidaan hidastaa. Teoksen artikkeleissa ääneen pääsevät myös muut kuin ilmastotutkimuksen valtavirran edustajat.

– Ilmastonmuutos on todella monitahoinen asia. Kun olen tehnyt siitä yksin juttuja, olen tuntenut itseni välillä riittämättömäksi. Siitä syntyi ajatus, että tämä aihe, jos mikä tarvitsee tiimin, Nikkanen kertoo Otavan kirjasäätiön tiedotteen mukaan.

Hänellä itsellään oli etukäteen joitakin kirjan sisältöä koskevia ajatuksia, mutta suuren osan aiheista opiskelijat ideoivat omin päin.

– Nuoret ovat kasvaneet maailmassa, jossa ilmastonmuutos on ollut koko ajan läsnä. Heille on ollut aina selvää, että se vaikuttaa heidän tulevaisuuteensa, ja kaikki tunsivat aiheen hyvin jo valmiiksi, Nikkanen selittää Otavan kirjasäätiön tiedotteessa.

Hanna Nikkanen (s. 1981) on Long Play -verkkojulkaisun päätoimittajana toimiva tutkiva toimittaja ja tietokirjailija, joka on opiskellut viestintää Helsingin yliopistossa. Hän on aikaisemmin saanut mm. Euroopan komission journalistipalkinnon, tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon sekä Bonnierin journalistipalkinnon.

Tänä syksynä kuudennen kerran jaettu Kanava-palkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle. Vuonna 2017 kaikkiaan 24 kustantajaa lähetti raadille 181 teosta, joista palkintoraadin jäsenet, toimittaja Unto Hämäläinen sekä Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija, dosentti Mari K. Niemi valitsivat viisi ehdokaskirjaa.

Kanava-palkinnon ovat perustaneet Aikakauslehti Kanava ja Otavan Kirjasäätiö.

Otavan kirjasäätiön tiedote: Vuoden 2017 Kanava-voittaja tuo esiin ilmastonmuutoksen monet puolet