Katsekontakti vähentää valehtelemista

Julkaistu 8.11.2018 - 11:34

Tampereen yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että katsekontakti voi saada ihmisen käyttäytymään rehellisemmin.

Arkielämässä tulee usein vastaan tilanteita, joissa toisen ihmisen väitteiden todenmukaisuus herättää epäilyksiä, kuten kun lapsi kieltää tietävänsä, minne kadonnut keksi on hävinnyt, tai työtoveri syyttää myöhästymisistään aina ruuhkaa. Tällaisissa tilanteissa asiasta tarkemmin kysyttäessä ihmiset katsovat usein valheesta epäiltyä suoraan silmiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan katsekontaktin käytöstä voi olla hyötyä rehellisen vastauksen saamiseksi.

Tampereen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin toisen ihmisen katseen vaikutusta valehtelemiseen vuorovaikutteisessa koetilanteessa. Kokeeseen osallistujat pelasivat tietokoneella yksinkertaista valehtelupeliä toista pelaajaa vastaan. Pelikierrosten alussa osallistujille esitettiin älyikkunan kautta vastapelaajan kasvot, minkä jälkeen osallistujat tekivät siirtonsa pelissä. Kierroksesta riippuen vastapelaaja katsoi joko suoraan osallistujaa silmiin tai alaspäin omaan tietokoneruutuunsa. Tulokset osoittivat, että pelikierroksilla, joilla vastapelaaja oli katsonut suoraan kohti, osallistujat valehtelivat vähemmän.

Toisen ihmisen katseen vaikutusta epärehellisyyteen on tutkittu aiemminkin, mutta vain kuvilla. Aiemmissa tutkimuksissa kohti katsovia silmiä esittävien kuvien on osoitettu vähentävän muun muassa juomien maksamatta jättämistä kahvihuoneessa ja pyörävarkauksia.

- Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa kuvien sijaan aidon katsekontaktin on osoitettu vähentävän epärehellisyyttä, ja myös ensimmäinen tutkimus, jossa on tarkasteltu nimenomaan katseen vaikutusta valehtelemiseen, toteaa Jonne Hietanen, tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja.

Tuloksilla on käytännön merkitystä paitsi arkisten tilanteiden myös esimerkiksi poliisikuulustelujen kannalta.

- Koska ilmiötä tarkasteltiin laboratorio-olosuhteissa, tulosten yleistämisessä muihin tilanteisiin täytyy kuitenkin olla varovainen, Hietanen painottaa.

Tutkimusta rahoitettiin Alfred Kordelinin säätiön myöntämällä apurahalla.

Hietanen, J. O., Syrjämäki, A. H., Zilliacus, P. K., & Hietanen, J. K. (2018). Eye contact reduces lying. Consciousness and Cognition, 66, 65–73. https://doi.org/10.1016/j.concog.2018.10.006

Yhteystiedot:
Väitöskirjatutkija Jonne Hietanen, +358 50 437 7494, jonne.hietanen@uta.fi