Kesätyönä uuden rokotteen kehittäminen

Julkaistu 4.8.2016 - 11:48
Aliisa Tiihonen
BMT:ssä opiskelevan Aliisa Tiihosen kesä kuluu laboratoriossa rokotetutkimuksen parissa. Kuva: Ida Vahtera

Kaupin kampuksen uusi Arvo-rakennus avataan syksyllä ja muuttotyöt ovat vielä täydessä käynnissä. Kaiken hyörinän keskellä tutkijat jatkavat töitään, ja heidän keskellään laboratoriossa työskentelee myös Aliisa Tiihonen. Tiihonen on opiskellut vuoden biolääketieteellistä teknologiaa Tampereen yliopistossa ja hän pääsi täksi kesäksi töihin BioMediTechin (BMT) tutkimusryhmään, jossa kehitetään uutta tuberkuloosirokotetta.

- Ryhmässä tutkitaan kalojen tuberkuloosia. Sen aiheuttava Mycobacterium marinum -bakteeri on sukua bakteerille, joka aiheuttaa ihmisille tuberkuloosin. Seeprakala soveltuu mallintamaan tautia siksi, että sillä on hyvin samankaltainen immuunipuolustus kuin ihmisellä, sekä synnynnäinen että hankittu immuniteetti, Tiihonen kertoo.

- Tutkimuksen nykyisessä vaiheessa tutkitaan geenejä, jotka ilmenevät tuberkuloosibakteerin eri kasvuvaiheissa. Olen kloonannut Mycobacterium marinumin geenejä ja siirtänyt niitä Esterichia coli-bakteeriin (E.coli). E. colin avulla saadaan monistettua eli tuotettua lisää kloonattavan geenin sisältämää plasmidia (rengasmaista DNA-molekyyliä), joka voidaan sitten eristää bakteerista rokotetestauksia varten.

- Tutkimuksen tavoitteena on siis kehittää uusi tuberkuloosirokote, joka antaisi paremman suojan kuin nykyinen rokote. Uusi rokote suojaisi myös latenttivaihetta vastaan. Latenttivaiheella tarkoitetaan sitä, miten tuberkuloosibakteeri voi aiheuttaa tartunnan mutta ei infektiota ja reaktivoitua elimistössä vasta myöhemmin.

- Uudella rokotteella pystyttäisiin estämään se, että vaikka saisi tartunnan bakteerista, se ei pystyisi aiheuttamaan tuberkuloosia, Tiihonen sanoo.

Kiinni työelämään vain vuoden opintojen jälkeen

Vaikka Tiihosen osuus tutkimuksessa on pieni, häntä innostaa olla mukana kehittämässä jotain, mistä voi olla oikeasti hyötyä tulevaisuudessa.

- Olisihan se hienoa, jos tutkimusryhmä saisi aikaan toimivan rokotteen, jonka voisi vaikka lisätä rokoteohjelmaan.

Lääketieteellinen tutkimus kiinnostaa Tiihosta myös tulevaisuudessa. Alun perin hän halusi tosissaan hakea lääkäriksi, mutta päätyikin BMT:n opiskelijaksi. Nyt hän ei vaihtaisi lääkikseen mistään hinnasta.

- Lääkikseen hakiessakin minua kiinnosti eniten juuri se tutkimuspuoli, että pääsisi näkemään, miten kaikki toimii. BMT:ssä pääsin suoraan kiinni tutkimukseen.

Tiihosen opintoihin kuuluu paljon teoriaa, mutta myös laboratoriokursseja, joilla opetetaan työmenetelmiä. Hänen mukaansa BMT:ssä opetus ja tutkimus ovat hyvin linkittyneitä. Monet opiskelijat ovat mukana tutkimusryhmissä ja päätyvät niihin myös tutkijoiksi.

- On hienoa päästä mukaan tutkimusryhmään, vaikka minulla on vasta vuoden verran opintoja takana. Tämä on hyvä mahdollisuus kokeilla siipiään työelämässä, Tiihonen sanoo.

- Olen oppinut todella paljon uutta. Kesän alussa pääsin ottamaan kaloista kudosleikkeitä, mikä oli minulle täysin uutta, sillä en ole vielä ollut histologian kurssilla jolla se opetetaan. Opin sen sitten ihan käytännön työssä.

Kesätyö antaa suuntaa opinnoille

Parasta Tiihosen kesätyössä on ollut se, että hän on päässyt tekemään itse asioita, joista hän on aiemmin vain lukenut kirjoista.

Tutkimusryhmässä saatu työkokemus motivoi Tiihosta myös opiskelemaan lisää ja antaa suuntaa opinnoille. Maisterivaiheen linjoista häntä kiinnostavat eniten solu- ja kudosteknologia sekä molekyylibiologia.

- Olen saanut hyvää ohjausta täällä ja oppinut ajattelemaan uudella tavalla. Voisin kuvitella työskenteleväni tämän kaltaisen tutkimuksen parissa myös tulevaisuudessa.

Teksti: Ida Vahtera