Kiinan ja Venäjän median osaamiskeskus aloittaa Tampereella

Julkaistu 31.10.2017 - 11:58

Tampereen yliopistoon on perustettu Kiinan ja Venäjän mediaan erikoistunut osaamiskeskus, jossa on mukana joukko kotimaisia ja ulkomaisia yliopistoja, mediayhtiöitä, ammattikorkeakouluja ja alan muita asiantuntijatahoja.

Tampere Research Centre for Russian and Chinese Media (TaRC) tarjoaa koko suomalaisen korkeakoulukentän käyttöön median ja kulttuurialan opetusta ja tutkimusta, joihin korkeakouluilla ei ole yksinään resursseja.

Alan tutkimuksen ja koulutuksen tarvetta perustellaan Kiinan kansainvälisen median kasvulla ja Venäjän uudella roolilla, jossa sen suhteet Euroopan unioniin ovat muuttuneet jännitteisiksi.

Venäjä ja Kiina ovat nostaneet erityisesti internetin hallinnointia koskevissa kysymyksissä uudelleen esiin 1970- ja 1980-luvuilla keskustelua herättäneen tavoitteen uudesta kansainvälisestä tiedotusjärjestyksestä.

- Maat tarjoavat mahdollisuuden tutkia ei-läntisten, vaihtoehtoisten tai autoritaaristen mediajärjestelmien nykytilaa ja kehitystä sekä median roolia kansainvälisen valtajärjestelmän muutoksissa, toteaa tiedotusopin professori Heikki Luostarinen Tampereen yliopistosta.

- Näemme, että osaamiskeskus voisi kouluttaa median alan Venäjä-osaajia, joilla on sekä venäjän kielen taitoa että kulttuurin ja yhteiskunnan monialaista tuntemusta sekä historiallisesta että nykypäivän näkökulmasta, sanoo venäjän kielen ja kulttuurin professori Arja Rosenholm.

- Poliittisten muutosten ymmärtämisessä tärkeää on myös kulttuuristen syvävirtojen tunnistaminen, arjen ilmiöiden huomioiminen ja ilmiöiden esitystavat. Samalla on hyvä tunnistaa ylirajaisia, globaaleja yhtäläisyyksiä ja haastaa vallitsevia Venäjään liitettyjä stereotypioita sen "erilaisuudesta" ja arvoituksellisuudesta, Rosenholm jatkaa.

Keskuksen tavoitteena on luoda uudenlainen oppimisympäristö ja yliopistopedagogiikan koealue, jossa etsitään uusia ratkaisuja kaikille avoimeen, monikieliseen ja monikulttuuriseen oppimiseen.

Alkuvaiheen toiminnan kaksi painopistettä ovat ympäristöjournalismi ja sukupuolinäkökulma mediateollisuudessa. Tavoitteena on, että ensimmäiset ympärivuotiset verkkokurssit ja akateemiset moduulit käynnistyisivät lukuvuonna 2018–2019.

Tampereen yliopistoon sijoittuvan keskuksen tärkeä resurssi ovat sen verkostoon kuuluvat ja yhteistyöhön lupautuneet yhdeksän suomalaista yliopistoa, ammattikorkeakoulua ja tutkimusinstituuttia, viisi venäläistä yliopistoa, neljä kiinalaista yliopistoa ja tutkimuslaitosta sekä kolme eurooppalaista yliopistoa. TaRC tekee yhteistyötä myös useiden journalistijärjestöjen kanssa.

Keskuksen toiminnan aloitusseminaari pidetään Tampereella torstaina ja perjantaina 2.–3. marraskuuta.

Seminaarin ohjelma:

Lisätietoja: