Klamydiaseulonta voi suojata kohdunulkoiselta raskaudelta

Julkaistu 27.10.2016 - 14:17

Seulontakierros alkoi 11 paikkakunnalla

Klamydia (Chlamydia trachomatis) on yleisin bakteeri, joka aiheuttaa seksin yhteydessä tarttuvia tauteja. Tuore suomalaistutkimus on osoittanut, että sairastettua klamydiainfektiota seuraa kaksinkertainen riski saada kohdunulkoinen raskaus (1). Klamydiainfektio myös lisää papilloomaviruksen aiheuttamaa, paikallisesti rajoittuneen kohdunkaulansyövän riskiä kaksikymmentäviisikertaiseksi (2).

Paras tapa suojautua klamydiainfektiolta on kondomin käyttö. Jos tartunta kuitenkin on jo saatu, voi klamydiaseulonnasta olla apua, sillä klamydiainfektio on sekä miehillä että naisilla usein oireeton.

Klamydiaseulontanäyte on helppo ottaa itse keräämällä talteen näytteenottoputkeen 10 millilitraa ensivirtsaa kotioloissa ja lähettämällä näyte tutkittavaksi laboratorioon. Laboratoriossa näytteen mahdollisesti sisältämä klamydian perintöaines tunnistetaan herkällä ja tarkalla polymeraasiketju-reaktioon (PCR) perustuvalla menetelmällä. Tällaista palvelua on jo jonkin aikaa tarjottu nuorille ja nuorille aikuisille esimerkiksi Vantaalla.

Tampereen yliopisto on vuodesta 2010 lähtien tutkinut paikkakuntasatunnaistetusti klamydia-seulonnan vaikuttavuutta. Seulontanäytteenottovälineet on voinut joko tilata tietoturvalliselta (www.rokotiitus.net) nettisivulta kotiin, tai näytteen on voinut antaa Tampereen yliopiston tutkimusasemilla, joita on 22 paikkakunnalla. Tutkimuksen ensimmäisellä seulontakierroksella klamydiaesiintyvyys 18-vuotiailla naisilla vaihteli 0.9 ja 8 prosentin välillä.

- Olemme nyt käynnistäneet tutkimuksen toisen seulontakierroksen. Aikaisempien seulontapaikkakuntien lisäksi klamydiaseulontaa tarjotaan nyt 11 verrokkipaikkakunnalla, joilla seulontaa ei ole aikaisemmin järjestetty, kertoo tutkimusjohtaja Matti Lehtinen Tampereen yliopistosta.

11 paikkakuntaa ovat Espoo, Imatra, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Raahe, Riihimäki, Siilinjärvi, Tornio, Tuusula ja Vihti.

Tutkimukseen kutsun saavat 21 - 23 -vuotiaat naiset voivat tilata näytteenottokitin kotiin, lähettää näytteen laboratorioon ja saada vastauksen samalta nettisivulta. Positiivisen seulontavastauksen saaneille ja heidän partnereilleen on järjestetty mahdollisuus saada tarvittava antibioottihoito.

- Tutkimuksen tavoitteena on osoittaa, että seulonta vähentää klamydian esiintyvyyttä merkitsevästi. Se olisi peruste ottaa klamydiaseulonta käyttöön muissakin kunnissa, ja tätä varten kertyy arvokasta kokemusta internetin ja kotinäytteenoton soveltuvuudesta omaehtoisessa tartunnantorjunnassa, Lehtinen sanoo.

Tekstin ensimmäisessä kappaleessa viitataan näihin tutkimuksiin:
1. Rantsi T, Joki-Korpela P, Wikström E, ym. Population-based study of C. trachomatis and adverse pregnancy outcome. Sex Transm Dis 43:382-387, 2016
2. Luostarinen T. Joint effects of infections with different types of human papillomavirus on risk of cervical neoplasia, University of Helsinki, 2015

Lisätietoja:
Tutkimusjohtaja Matti Lehtinen, 050 396 9648, matti.lehtinen@uta.fi