Kunniatohtorit 2018 – Bluesia rakastava sidosryhmäteoreetikko

Julkaistu 15.8.2018 - 15:02

Sidosryhmäteorian kehittäjä R. Edward Freeman on toiminut innoittajana akateemiselle tutkimukselle yli 30 vuoden ajan

Freeman
Professori R. Edward Freeman on vieraillut Tampereen yliopistossa jo vuodesta 1994 lähtien. Kuva: Virginian yliopisto

Johtamiskorkeakoulu JKK

Filosofi, kamppailulajien ystävä ja bluesin suurkuluttaja. Näin Yhdysvalloissa, Virginian yliopistossa työskentelevä professori R. Edward Freeman kuvailisi itseään.

Professori Freeman on yksi maailman johtavista sidosryhmäteorian ja liiketoiminnan etiikan tutkijoista. Hänelle myönnetään Tampereen yliopiston kunniatohtorin arvo elokuussa.

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun professori Johanna Kujala on tehnyt yhteistyötä professori Freemanin kanssa useita vuosia. Kujala luonnehtii Freemania niin uraauurtavana sidosryhmäteoreetikkona ja tutkijana kuin sydämellisenä kollegana.

Maailmankuulu sidosryhmäteoreetikko on hyvän musiikin, urheilun ja ruoan ystävä. Freeman omistaa oman levy-yhtiön, säveltää itse aktiivisesti ja rakastaa bluesia. Professorin ruoanlaittotaidoista ovat niin ikään päässeet nauttimaan useat kollegat.

– Ed on myös kamppailulajien ystävä, ja hänellä on musta vyö taekwondossa. Nykyään hän pelaa käsipalloa ja golfia, Kujala kertoo.

Menestynyt liiketoiminta syntyy
sidosryhmien yhteistyössä

Kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu tutkija on julkaissut yli 20 teosta ja yli 100 tieteellistä artikkelia. Freeman on tutkinut erityisesti sidosryhmäjohtamista, liiketoiminnan etiikkaa ja liiketoimintastrategioita.

Sidosryhmäteoreetikkona Freeman on maailman huippuja. Freemanin vuonna 1984 julkaistu teos Strategic Management: A Stakeholder Approach on toiminut suurena innoittajana niin akateemiselle tutkimukselle kuin käytännön johtajille yli 30 vuoden ajan.

Nykypäivänä sidosryhmäteoria on yksi tärkeimmistä kestävän liiketoiminnan tutkimuksen viitekehyksistä.

– Sidosryhmäteorian mukaan yritykset ovat olemassa sidosryhmiään varten eikä päinvastoin. Menestynyt liiketoiminta syntyy sidosryhmien yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa, Kujala sanoo.

Freeman on arvostettu tutkija myös liiketoiminnan etiikan alalla. Freeman on urallaan pyrkinyt todistamaan, kuinka liiketoiminta ja etiikka kuuluvat yhteen riippumatta siitä, tarkastellaanko asiaa teoreettisesta, filosofisesta vai käytännön näkökulmasta.

Tampereella otetaan
sidosryhmäteoria vakavasti

Yhteistyö Tampereen yliopiston ja professori Freemanin välillä on alkanut jo 1990-luvulla. Professori Johanna Kujalan mukaan Freemanin tausta sidosryhmäteoreetikkona vastaa Tampereen yliopiston ja Johtamiskorkeakoulun arvoja, teemoja ja toimintatapoja.

Sidosryhmäajattelu pyrkii moniääniseen vuoropuheluun, jossa kuunnellaan ja opitaan toisten näkemyksistä.

– Tämä on loistava ohjenuora monitieteisen Tampereen yliopiston toiminnalle myös tulevaisuudessa, Kujala sanoo.

Professori Freeman on vieraillut Tampereen yliopistossa lukuisia kertoja. Freeman on tehnyt yhteistyötä Johtamiskorkeakoulun tutkijoiden kanssa ja osallistunut tutkijoille suunnattuihin työpajoihin. Hän on toiminut puhujana sidosryhmäteoriaa käsittelevissä konferensseissa ja pitänyt useita luentoja Tampereella.

Kujalan mukaan Freeman tunnetaan tiedeyhteisössä kannustavasta ja avuliaasta suhtautumisestaan kollegoihin. Hänellä on aito kiinnostus tukea erityisesti nuorempia kollegoita ja jatko-opiskelijoita. Freeman on myös osaltaan edistänyt ja kommentoinut tamperelaisten opiskelijoiden tutkimussuunnitelmia.

Freeman kiittää Tampereen yliopistoa saamastaan huomionosoituksesta.

– Olen kiitollinen tuesta, jota olen saanut urani aikana ihmisiltä ympäri maailmaa. Minusta on aina ilo tulla Tampereelle ja tunnen olevani kotonani Tampereen yliopistossa, sillä täällä otetaan sidosryhmäteoria vakavasti, Freeman kertoo.

Johtamiskorkeakoulu järjestää kunniatohtoriensa kunniaksi juhlasymposiumin. Kunniatohtori, professori R. Edward Freeman pitää symposiumissa luennon: Can business ethics be more interdisciplinary? Johtamiskorkeakoulu, Pinni A, Paavo Koli -sali 16.8.2018 klo 10-12.

Kunniatohtorit, Johtamiskorkeakoulu

Professori R. Edward Freeman, Virginian yliopisto