Kupiais-palkinnot jaettiin parhaille kirjallisuuden graduille

Julkaistu 17.5.2018 - 11:51
Kupiais-palkinto/ Juha Rautio/ Kuva: Milla Pyyny
Juha Rautio vastaanotti Kupiais-stipendin juhlatilaisuudessa. Ida Pöllänen joutui jättämään tilaisuuden väliin.

 

Teksti ja kuva: Milla Pyyny

Unto ja Kerttu Kupiaisen rahaston stipendit jaettiin jokavuotiseen tapaan Tampereen yliopistolla. Stipendit kirjallisuustieteiden parhaista pro gradu –tutkielmista on myönnetty Ida Pölläselle ja Juha Rautiolle.

Stipendit myönnettiin Pölläsen yleisen kirjallisuustieteen kertomus- ja tekstiteorian gradulle Collective Poetics. Community in the Modern American Short Story Sequence sekä Raution Suomen kirjallisuuden tutkielmalle Merkitty pakka. Teoskokonaisuuden poetiikka Aki Salmelan runokokoelmassa Jokeri. Molemmat gradut ovat saaneet korkeimman mahdollisen arvosanan.

Pöllästä kehuttiin perusteluissa ”tutkijalupaukseksi, joka on itsenäinen teoreettinen ajattelija ja lahjakas kirjallisuuden analysoija ja tulkitsija”. Pölläsen työtä arvioitiin myös poikkeuksellisen sujuvaksi ja tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.

Raution tutkielman perusteluiden mukaan ”tutkielma on tavattoman rikas ja vivahteikas analyysi Aki Salmelan tulkinnallisesti haastavasta runoteoksesta”. Raution kehuttiin liikkuvan vaivattoman elegantisti runouden tutkimuksen osa-alueilla.

Unto ja Kettu Kupiaisen rahasto täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Rahaston tuotosta myönnetään vuosittain yksi tai useampi stipendi kirjallisuustieteiden pro gradu -tutkielmalle. Päätöksen stipendin saajasta tekee kirjallisuustieteiden tutkinto-ohjelma. Kukin stipendi on arvoltaan 500 euroa.

Juha Rautio: Merkitty pakka : Teoskokonaisuuden poetiikka Aki Salmelan runokokoelmassa Jokeri (2017)

Ida Pöllänen: Collective Poetics : Community in the Modern American Short Story Sequence (2017)