Lapset kokevat tunteet kehossaan

Julkaistu 21.3.2016 - 10:11
tunteet

Kehon toiminnan muutokset ovat tärkeä osa tunnekokemuksiamme. Tunteiden aikana esimerkiksi lihasjänteydessä, hengityksessä ja autonomisen hermoston toiminnassa tapahtuu muutoksia. Eri tunteet – kuten vaikkapa pelko ja viha – aiheuttavat keskenään erilaisia kehon toiminnan muutoksia, minkä vuoksi eri tunteet tuntuvat kirjaimellisesti erilaisilta. Aikuisilla kuhunkin tunteeseen liittyykin tarkkaan määräytynyt kehollisten kokemusten "tunnekartta".

Vastikään julkaistussa tutkimuksessa Tampereen yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat osoittivat, että myös lapset kokevat eri tunteet eri tavoin kehossaan. Tutkimuksessa eri-ikäisiä lapsia pyydettiin kynällä värittämään ihmiskehon kuviin alueita, joissa he kokivat tunteisiin liittyviä muutoksia.

Jo 6-vuotiaiden havaittiin kykenevän erottelemaan jossain määrin perustunteisiin liittyviä kehontiloja toisistaan. Tämä erottelukyky paranee iän myötä aina myöhäiseen teini-ikään saakka. Tunteisiin liittyvien kehontilojen erottelu kehittyy samassa tahdissa lasten tunnesanojen käytön kanssa. Onkin mahdollista, että lapsen kehittyvä tietoisuus oman kehonsa eri tunteisiin liittyvistä tuntemuksista vaikuttaa siihen, miten lapsi havaitsee ja tulkitsee ympäristössään esiintyviä tunteita.

- Kehittämällämme menetelmällä voidaan helposti tutkia pientenkin lasten tunteisiin liittyviä kehon tuntemuksia, sanoo tutkimusryhmään kuulunut psykologian professori Jari Hietanen.

- Menetelmän avulla on mahdollista tukea lasten kykyä omien tunteidensa tunnistamisessa. Omien tunteiden tunnistaminen ja niiden säätely on keskeinen lapsuusajan kehitystehtävä. Tunteiden säätelyssä olevat ongelmat voivat heijastua monenlaisina ongelmina myöhemmin elämässä, Hietanen toteaa.

Tulokset julkaistiin Developmental Science -tiedelehdessä:

Hietanen, J. K., Glerean, E., Hari, R., & Nummenmaa, L. (2016). Bodily maps of emotions across child development. Developmental Science. doi: 10.1111/desc.12389

Lisätietoja:

Professori Jari Hietanen, 040 190 1384,