Lapsiperheiden hyvinvointiin panostaminen säästää yhteiskunnan voimavaroja

Julkaistu 22.12.2016 - 09:16
Professori Kaija Puura
Professori Kaija Puura. Kuva: Jonne Renvall

Lääketieteen tohtori Kaija Puura on aloittanut työnsä lastenpsykiatrian professorina Tampereen yliopiston lääketieteen yksikössä.

Professuuri on 50-prosenttinen ja Puura työskentelee myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lastenpsykiatrian ylilääkärinä, jossa hänen tehtävänsä on vastata vastuualueen kliinisen toiminnan ja tutkimuksen kehittämisestä.

Puura on tutkinut etenkin lapsen kykyä viestiä omasta tilanteestaan sanallisesti tai vuorovaikutuksen avulla.

- Aloitin tutkijanurani tutkimalla, mitä alakoululaiset lapset pystyvät kertomaan omasta mielialastaan ja kokemuksistaan kotona ja koulussa.  Lapset osoittautuivat olevan varsin kyvykkäitä kertomaan vaikeistakin tunteistaan ja kokemuksistaan, Puura kertoo.

- Emeritaprofessori Tuula Tammisen innostamana kiinnostuin tutkimaan, miten pikkulapset viestittävät mahdollista ahdinkoaan ja miten pienten lasten mielenterveyttä voitaisiin edistää perustason palveluissa tukemalla varhaista vanhemman ja vauvan välistä vuorovaikutusta.

- Tällä hetkellä suurin kiinnostukseni on tutkia, miten pienten ja isompienkin lasten mielen joustavuutta, resilienssiä, voitaisiin kasvattaa vanhemman ja lapsen välisten jaetun ilon kokemusten avulla muun muassa Suomessa ja Etelä-Afrikassa.

Kaija Puura muistuttaa, että nykyisin tiedetään enemmän kuin koskaan aivojen toiminnasta ja myös lasten psyykkisen kehityksen riskitekijöistä.

- Meillä Suomessa suurin osa lapsista saa kasvaa aiempaa paremmissa olosuhteissa. Toisaalta meihinkin vaikuttavat maailman talous ja aseelliset konfliktit: näemme erikoissairaanhoidossa aiempaa enemmän vaikeista trauman jälkeisistä stressireaktioista kärsiviä lapsia, sekä vaikeasti oireilevia masentuneita ja ahdistuneita lapsia.

- Tulevaisuuden haasteista maailmanlaajuisesti suurin on köyhyys, joka haittaa niin lapsen kehitystä kuin vanhempien mahdollisuuksia toteuttaa onnistunutta vanhemmuutta. Sen korjaaminen vaatii edelleen kansainvälistä yhteistyötä. Meillä tarvitaan myös tietoisuutta siitä, kuinka lapsiperheiden hyvinvointiin panostaminen säästää yhteiskunnan voimavaroja ehkäistessään syrjäytymistä.

Pienten lasten perheille tulossa etäpalveluja

- Toinen iso haaste on erilaisten elektronisten laitteiden käyttö perheissä ja se, miten se vaikuttaa lapsen ja vanhemmuuden kehitykseen. Toisaalta älypuhelimessa, nettipalveluissa, videoyhteyksissä ja erilaisissa peleissä ja sovelluksissa on myös valtavat mahdollisuudet, kunhan opimme, miten saamme ne palvelemaan tervettä kehitystä. Olemme Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä jo ottamassa ensimmäisiä askeleita kohti pienten lasten perheille suunnattuja etäpalveluja, mikä on todella innostavaa.

Kylmäkoskella syntynyt Puura on suorittanut lääketieteen lisensiaatin ja tohtorin tutkinnot Tampereen yliopistossa. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa lastenpsykiatrian apulaisylilääkärinä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa 2001 – 2014. Puura on kansainvälisen pienten lasten mielenterveyden maailmanjärjestön, World Association for Infant Mental Healthin (WAIMH) apulaisjohtaja ja maailmankongressien ohjelmatoimikuntien pysyvä jäsen.

Lisätietoja:
Professori Kaija Puura, kaija.puura@uta.fi, kaija.puura@pshp.fi