Lastenkirja kääntäjän kädessä -yleisöluentosarja alkaa

Julkaistu 4.9.2018 - 14:09

Puhuttelevatko Peppi Pitkätossun ja Kalle Blomkvistin uudet suomennokset digiajan lasta? Kuinka kääntää kielestä toiseen lastenkirjojen riimejä, uudissanoja ja sanaleikkejä?

Tästä ja muista lastenkirjojen kääntämiseen liittyvistä asioista kerrotaan Lastenkirja kääntäjän kädessä -yleisöluentosarjassa, joka alkaa tiistaina 11.9. Tampereen yliopistossa. Työstään kertovat sekä kirjailijat että kääntäjät.  Luvassa on myös katsaus lasten- ja nuortenkirjallisuuden suomentamisen vaiheisiin ja kehitykseen.

Luentosarjan ohjelma:

11.9.
Satunnaisesta poiminnasta käännöstulvaan – havaintoja lasten- ja nuortenkirjallisuuden
suomentamisesta ja kääntäjistä reilun 100 vuoden ajalta
FT, tutkija-kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen

Kääntäminen on lastenleikkiä – riimit, uudissanat ja sanaleikit lastenkirjallisuudessa.
Suomentaja Tuomas Nevanlinna

18.9.
Kirjallisuuden vientikeskus FILI hinaa ja tuuppaa – palveluja kääntäjille ja kirjailijoille jo vuodesta 1977
Koordinaattori Merja Aho, FILI

Mitä tarkoittaa kirjailijalle, kun teoksia on käännetty 50 kielelle?
Kirjailija Salla Simukka

25.9.
Suomentaja Kristiina Rikman

Kirahviäiti / Žirafia mama – (lähes) identtiset kaksoset
Kirjailija Alexandra Salmela

2.10.
Tatu ja Patu kääntäjän tarkkuudella – suomalaisen lastenkirjallisuuden kääntäminen venäjäksi
Kääntäjä Anna Sidorova

Kepler62 – tutkimusmatka kirjoittamiseen ja kääntämiseen
Kirjailija Timo Parvela

9.10.
Saksalaisten nuortenkirjojen kääntämisestä ja käännöksistä
Suomentaja Heli Naski

Goethe-instituutin esittelypuheenvuoro

Kieli- ja kulttuurisidonnaisuus lasten- ja nuortenkirjallisuuden arabiantamisen haasteina
Kääntäjä Maria Pakkala

Studia generalia -luentosarjan järjestävät yhteistyössä Tampereen yliopisto, Goethe-instituutti,  WSOY:n kirjallisuussäätiö, Kirjallisuuden vientikeskus FILI, Lastenkirjainstituutti, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto SKTL, Tampereen seudun työväenopisto ja Otavan Kirjasäätiö.

Luennot pidetään Tampereen yliopiston Pinni B -rakennuksen auditoriossa B1097, Kanslerinrinne 1, tiistaisin 11.9. – 9.10. klo 18.00 – 20.00.

Lisätietoja:
Yliopisto-opettaja Eliisa Pitkäsalo, 050 318 1238, eliisa.pitkasalo@uta.fi