Lukuvuosi käynnistyi juhlien

Julkaistu 5.9.2017 - 15:38
Avajaiset 2017/ Kuva: Jonne Renvall
Lukuvuoden avajaisjuhla kokosi juhlasalin ääriään myöten täyteen. Kuvat: Jonne Renvall

Yliopiston avajaisissa runsaasti myös opiskelijoiden järjestämää ohjelmaa

Tampereen yliopisto aloitti lukuvuotensa koko yliopistoyhteisön yhteisellä juhlalla, johon kuului avajaispuheiden ja juhlaluentojen lisäksi runsaasti opiskelijoiden järjestämää ohjelmaa.

Yliopistolaisten harrasteryhmät ja yhdistykset esittäytyivät Alakuppilan käytävillä. Kokonaan uusi kokeilu oli Tent escape -kisa, jossa ratkottiin joukkueittain pulmia sisäpihalle pystytetyn teltan sisällä.

Päärakennuksen sisääntuloaulassa oli tarjolla tanssia, teatteria ja joukkuevoimistelua. Esiintyjinä olivat UtaDance, Tukkateatteri ja UtaGymnastics.

Alumnit kokoontuivat perinteiseen tapaan Alakuppilasssa, josta lähtivät myös opastetut kierrokset eri puolille kampusta.

Uusien professoreiden juhlaluentoja oli täsmätty tänä vuonna avajaisten yhteyteen. Juhlaluentonsa pitivät nuorisotutkimuksen professori Päivi Honkatukia, terveyssosiologian Piia Jallinoja, sukupuolentutkimuksen Johanna Kantola, sosiaali- ja terveyspolitiikan Juho Saari, yrityksen johtamisen Johanna Kujala ja vuorovaikutteiden teknologian Markku Turunen.

Avajaispäivän iltajuhlaa vietettiin Klubilla ja Klubin terassilla Tullikamarinaukiolla.

”Yksi hallituskausi ei
kaada vuosien tutkimustyötä”

Rehtori Liisa Laakso kysyi avajaispuheessaan, miksi julkisen yliopistokeskustelun perusteella on mahdotonta saada johdonmukaista kuvaa yliopistojen tasosta tai rahoituksesta.

Laakso ihmetteli, miten voi argumentoida viisaasti, kun 140 merkillä todistellaan, että koulutusleikkaukset ovat tehostaneet yliopistojen toimintaa.

– Kyllä me osaamme siirtyä digiaikaan, kehittää tutkimusta ja opetusta ilman keppiäkin. Ja teemme sitä myös ilman porkkanoita. Tampere3 syntyy ilman pääomittamistakin.

Tieteellisiä läpimurtoja syntyy Laakson mukaan leikkauksista huolimatta.

– Läpimurrot syntyvät useiden vuosien kansainvälisestä yhteistyöstä. Ei sellainen työ kaadu yhden valtakunnan yhden hallituskauden epäonnistuneeseen korkeakoulupolitiikkaan. Onneksi, Laakso totesi.

Rehtori Laakson puhe kokonaisuudessaan

Kristiina Kumpula/ Kuva: Jonne Renvall
Kristiina Kumpula on Tampereen yliopiston Vuoden alumni.

Kristiina Kumpula
vuoden alumniksi

Tampereen yliopiston Vuoden alumniksi on kutsuttu Suomen Punaisen Ristin (SPR) pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Kumpula valmistui Tampereen yliopistosta hallintotieteiden maisteriksi vuonna 1986 pääaineenaan julkisoikeus.

Hän on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa muun muassa luennoimalla eri tilaisuuksissa ja osallistumalla alumnitoimintaan.

Kumpula on toiminut SPR:n pääsihteerinä vuodesta 2004 ja tehnyt järjestössä pitkän uran sekä kotimaisten että kansainvälisten kysymyksien parissa.

Tampereen yliopisto valitsi Vuoden alumnin nyt kuudennen kerran.

Väitöskirjapalkinnot
epidemiologiasta ja matematiikasta

Lukuvuoden avajaisissa luovutettiin Tampereen kaupungin Tiederahaston ja Tampereen Yliopiston Tukisäätiön väitöskirjapalkinnot edellisen lukuvuoden parhaista väitöskirjoista.

Tampereen kaupungin Tiederahaston palkinnon sai lääketieteen tohtori Olli Nevalainen epidemiologian väitöskirjasta Epilepsiaan liittyvä kuolleisuus ja sen kliiniset riskitekijät.

Nevalaisen väitöstiedote

Tampereen Yliopiston Tukisäätiön väitöskirjapalkinnon sai filosofian tohtori Maryam Akhavin matematiikan väitöskirjasta G-GORENSTEIN -kompleksit.

Akhavin väitöstiedote

Avajaiset 2017/ Kuva: Jonne Renvall
Tampereen akateemisen sinfoniaorkesterin ohjelmistoon kuului tänä vuonna runsaasti Jean Sibeliusta.
Avajaiset 2017/ Kuva: Jonne Renvall
Avajaispäivä oli iloinen juhla, jossa riitti ohjelmaa kaikille. Tässä odotellaan juhlakulkuetta.
Avajaiset/ Kuva: Jonne Renvall
Opiskelijoiden järjestämä ohjelma piristi avajaispäivää yliopiston sisääntuloaulassa.
Avajaiset/ Kuva: Jonne Renvall
Harrasteryhmät esittäytyivät Alakuppilan käytävällä.