Mitkä ovat satavuotiaan Suomen vahvuudet?

Julkaistu 6.2.2017 - 11:54

Suomen idea 2017 -seminaari
torstaina 9.2. klo 9.15 – 16.30
Tampere-talon Maestro-salissa, Yliopistonkatu 55

Suomen idea -seminaari valottaa tekijöitä, joiden varassa Suomesta tuli Suomi ja joiden tuella Suomi myös säilyy Suomena.

- Ajatus seminaarin järjestämisestä sai alkunsa Kari Huovialan kirjoituksesta Aamulehdessä. Hän pohdiskeli hiukan sarkastiseen tapaansa sitä, miten mahtavat Itsenäisyyspäivän juhliin pynttäytyneet kansalaiset ajatella Suomen ideasta. Mikä heidän Suomensa on, kun he sitä juhlia haluavat, kertoo Tampere Klubin pääsihteeri, professori emeritus Aulis Aarnio.

- Kysymys on retorisuudessaan vakava. Se pakottaa pohtimaan, mitkä ovat sataa itsenäisyyden vuotta juhlivan Suomen vahvuudet, mitkä ovat ne tekijät, joiden kautta muovautuu modernin Suomen identiteetti, minkä asioiden varassa meidät tunnetaan maailmalla.

- Suomen idea ei ole muodikkaasti brändi, se on samanlainen suuntaviitta tulevaisuuteen kuin oli aikanaan kansallinen identiteetti suomalaisuuden isille 1800-luvulla. Heidän työnsä tuloksena Suomi syntyi. Meidän vastuullamme on säilyttää vahva, itsenäinen Suomi tasavertaisena maana muiden kansakuntien joukossa, Aarnio sanoo.

Tampere Klubin ja Tampereen yliopiston järjestämän seminaarin nimekkäitä puhujia ovat professorit Aulis Aarnio, Pertti Haapala, Jukka Kekkonen, Laura Kolbe, Harri Melin, Kari Raivio ja Raimo Väyrynen sekä maakuntajohtaja Esa Halme ja dosentti Juha Kostiainen.

Seminaarin ohjelma:
Avaus:
Suomen idea - Maakuntajohtaja Esa Halme
Tilaisuuden puheenjohtaja: Dosentti Juha Kostiainen, Tampere Klubin puheenjohtaja
Seminaariesitelmät:
Kun Suomen kansa tahtoo, sillä on historia
Professori Pertti Haapala, Tampereen yliopisto
Suomen tiede kansallisena pääomana
Kansleri emeritus Kari Raivio, Helsingin yliopisto
(Lounastauko 11.30 - 12.30)
Puheenjohtaja: professori Jukka Kekkonen, Helsingin yliopisto
Luovuus ja lahjakkuus – Suomen tulevaisuuden voimavara
Professori Laura Kolbe, Helsingin yliopisto
Uusi turvallisuusjärjestelmä
Professori emeritus Raimo Väyrynen, Helsingin yliopisto
(Kahvitauko 14.30 - 15.00)
Puheenjohtaja: vararehtori Harri Melin, Tampereen yliopisto
Suomalainen oikeusvaltio
Professori emeritus Aulis Aarnio, Helsingin ja Tampereen yliopistot
Tilaisuuden päätös:
Millaista historiaa Suomi nyt kirjoittaa itselleen tulevaisuuden varalle?
Vararehtori Harri Melin, Tampereen yliopisto

Seminaarin päättää avoin yleisöluento, Tampere-luento, jonka pitää ministeri Raimo Sailas aiheenaan Miten Suomi selviää? Luento alkaa Tampere-talon Pienessä salissa klo 18.15.

Lisätietoja seminaarista ja ohjelma:

Lisätietoja:
Tampere Klubin pääsihteeri Aulis Aarnio, aulis.aarnio@kolumbus.fi