Niveltieto-palkinto lihavuuden ja nivelrikon yhteyttä tutkivalle väitökselle

Julkaistu 10.9.2018 - 14:37

Tampereen yliopistossa nivelrikosta väitellyt lääketieteen lisensiaatti Anna Koskinen-Kolasa on saanut tutkimuksestaan Niveltieto-palkinnon. Farmakologian alaan kuuluva väitöskirja on nimeltään Adipocytokines in Osteoarthritis. Väitöstutkimuksessa osoitettiin leptiini-hormonin välittävän lihavuuden ja nivelrikon yhteyttä.

Palkinnon myönsi Suomen nivelrikkotutkijoiden yhdistys (Finnish OsteoArthritis Research Society/FOARS).

Niveltieto-palkinto jaettiin nyt viidettä kertaa. Ehdolla palkinnon saajaksi oli kolme vuonna 2016 - 2018 julkaistua, nivelrikkotutkimusta ansiokkaasti edistävää väitöskirjaa. Koskinen-Kolasan väitöstutkimus tarkastettiin tammikuussa 2018.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Sen syytä ei tarkoin tunneta, mutta lihavuus on merkittävä nivelrikon kehittymiseen myötävaikuttava tekijä. Uskotaan, että myös lihavuuteen liittyvät kemialliset yhdisteet välittävät lihavuuden ja nivelrikon välistä yhteyttä. Tutkimuksessa selvitettiin rasvakudoksen erittämien hormonien eli adiposytokiinien merkitystä nivelrikossa.

Väitöstutkimusta ohjasivat dosentti Katriina Vuolteenaho ja professori Eeva Moilanen.

Anna Koskinen-Kolasan väitöstiedote

Väitöskirja Adipocytokines in Osteoarthritis