Onko Eurooppa jälleen vuoden 1917 tilanteessa?

Julkaistu 20.2.2017 - 12:09

- Sata vuotta sitten nopeaan globalisaatioon vastattiin nationalismilla – ja tuhoisin seurauksin. Kun sodasta syntyi monia uusia valtioita ja vanhat imperiumit hajosivat, aikaa on muistettu turhankin hyvässä hengessä. Nyt on aika kysyä, mitä oikein tapahtui ja mitä siitä voisi oppia, sanoo Yhteiskunnan historian tutkimuksen huippuyksikön johtaja, professori Pertti Haapala.

Näitä aiheita käsitellään Uudistusten ja vallankumousten Suomi ja Eurooppa, 1917 - 19 -konferenssissa, joka alkaa Tampereen yliopistossa torstaina 16.3.  

Historiantutkijoiden kansainvälisessä konferenssissa tarkastellaan ensimmäisen maailmansodan poliittisia, kulttuurisia, aatteellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia Euroopassa ja keskitytään erityisesti uusien kansallisvaltioiden itsenäistymiseen. Suomen itsenäistymisprosessi suhteutetaan kansainväliseen kehitykseen. Konferenssi on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.  

Pääpuhujina ovat

- Professori Richard Bessel (Yorkin yliopisto): A transnational revolution: The challenges of the First World War and the crises of the legitimacy of the established political order.
- Professori Krassimira Daskalova (Sofian yliopisto): Women’s Movements and Feminisms – East and West – and Knowledge Production during the Twentieth Century.
- Apulaisprofessori Bill Kissane (London School of Economics): Civil wars in a comparative perspective.
- Professori Jörn Leonhard (Freiburgin yliopisto): 1917 and the Global Revolution of Rising Expectations.
- Professori Henrik Meinander (Helsingin yliopisto): A Scandinavian Path to Democracy? European Perspectives and Comparisons.

Konferenssin päätteeksi lauantaina 18.3. osallistujilla on mahdollisuus tutustua Tampere 1918 -näyttelyyn Tampereen Museokeskus Vapriikissa. Näyttely tarjoaa myös hyvän kuvausympäristön ja konkreettisen paikallisen esimerkin I maailmansodan seurauksista.

Konferenssin järjestävät Suomen Historiallinen Seura, Tampereen yliopisto ja Suomen Akatemian Yhteiskunnan historian tutkimuksen huippuyksikkö, joka toimii Tampereen yliopistossa.

Tampere-talossa on lisäksi keskiviikkona 15.3. konferenssiin liittyvä yleisötilaisuus, Venäjän vallankumous ja Suomi 1917, jossa professorit Pertti Haapala, Kimmo Rentola, Vesa Vares ja tutkijatohtori Sami Suodenjoki luennoivat.
http://www.uta.fi/yky/en/his/conference/1917/yleisoluento.html

Taustatietoa konferenssista suomeksi:
http://www.uta.fi/yky/en/his/conference/1917/index/2SHS_Uud-ja-Vallank-Suomi-Konferenssi_CfP.pdf

Konferenssin verkkosivut:
http://www.uta.fi/yky/en/his/conference/1917/index.html

Yhteiskunnan historian huippuyksikkö:
http://www.uta.fi/yky/coehistory/fi/index.html

Lisätietoja:
Professori Pertti Haapala, 050 524 2284, pertti.haapala@uta.fi

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 20.2.2017