Opiskelijat etsivät ratkaisua pakolaisnaisten terveyshaasteisiin

Julkaistu 20.10.2017 - 12:25
Globalhealth/ Kuva: Jonne Renvall
Ulla Laitinen, Mariette Hägglund, Giovanna Sanchez Nieminen ja Lynda Gilby osallistuvat Tampereen yliopiston joukkueessa kansainväliseen kilpailuun, joka liittyy globaaleihin terveyshaasteisiin. Kuva: Jonne Renvall

Tampereen yliopisto lähettää viiden hengen joukkueen Kööpenhaminassa järjestettävään kilpailuun, jonka voittajat pääsevät esittelemään ratkaisunsa YK:n väestörahastolle

Tampereen yliopisto lähettää ensimmäistä kertaa joukkueen Global Health Case Challenge -kilpailuun. Kilpailu järjestetään Kööpenhaminan yliopistolla 23. ja 24. marraskuuta. Osallistujajoukkueilla on 24 tuntia aikaa ratkaista annettu ongelma, joka paljastetaan vasta kisapäivänä. Kilpailun aiheena on Migrating Women´s Sexual and Reproductive Health.

Kutsu Tampereen yliopistolle juontaa juurensa yhteistyöstä, jota yhteiskuntatieteiden tiedekunnan Global Health ja Development (GHD) on rakentanut Kööpenhaminan yliopiston ja pohjoismaisen konsortion kanssa.

Tampereen yliopiston joukkueen muodostavat Ulla Laitinen, Kalpana Bastola, Lynda Gilby, Giovanna Sanchez Nieminen ja Mariette Hägglund. Laitinen ja Gilby opiskelevat Public and Global Health -maisteriohjelmassa, Nieminen ja Hägglund puolestaan Peace, Mediation and Conflict Research -maisteriohjelmassa. Joukkueen viides jäsen Kalpana Bastola työskentelee parhaillaan terveystieteiden väitöskirjansa parissa.

Voittoisa joukkue pääsee esittämään ratkaisunsa YK:n väestörahasto UNFPA:lle. Kisaan ottaa osaa 18 joukkuetta neljästätoista eurooppalaisesta yliopistosta.

– Meillä on kasassa todellinen dream team. Tavoitteena on tulevaisuudessa järjestää sama kilpailu Tampereella, GHD:n tutkijatohtori Annariina Koivu sanoo.

Kisajoukkueeseen haettiin erityisen karsinnan kautta. Mariette Hägglund halusi mukaan aiheen kiinnostavuuden takia.

– Kilpailun aihe vaikutti todella mielenkiintoiselta. Olen aiemmin työskennellyt pakolaisten kanssa Irakissa. Tällainen case-ongelma on mielestäni hieno mahdollisuus saada jotain konkreettista aikaan, etenkin jos mukana on hyvä sekoitus erilaisia ihmisiä kuten meillä, Hägglund kertoo.

Koska varsinaista tehtävää ei vielä tiedetä, kisaan ei juuri voi valmistautua. Tampereen joukkue aikoo kuitenkin pysytellä ajan tasalla maailman tapahtumista kisaa ajatellen.

– Koska jokainen meistä on kiinnostunut juuri tästä aiheesta, seuraamme aktiivisesti maailman tapahtumia. Ajan tasalla pysyminen on hyvää valmistautumista varsinaista kisaa varten, Lynda Gilby toteaa.

Maailmassa on tällä hetkellä enemmän pakolaisia kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen. Maat niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa ovat joutuneet haastavaan tilanteeseen, kun pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrät ovat kasvaneet eivätkä resurssit ole riittävällä tasolla.

– Isoin haaste on tällä hetkellä mielestäni se, kuinka pakolaisia vastaanottavat maat voivat tarjota apua ihmisille, jotka kärsivät psykologisista traumoista. Maiden täytyy olla haasteeseen valmiita. Ikääntyneiden ja lasten ohella naiset ovat pakolaisten joukossa haavoittuvaisin ryhmä, Gilby sanoo.

Global Health Case Challenge -kilpailun sivuilla korostetaan, että pakolaisten matka useiden maiden läpi on täynnä vaaroja. Väkivalta, hyväksikäyttö ja kiristys ovat valitettavasti arkipäivää monien ihmisten elämässä.

– Resursseja ei ole koskaan tarpeeksi. Ensimmäinen asia on kiireellisten ongelmien kuten fyysisten tarpeiden hoitaminen. Pitkän aikavälin ongelmat jäävät joskus huomiotta ajan ja resurssien puutteen takia, Hägglund sanoo.

– Naisten ongelmiin ei ehkä ole annettu riittävästi huomiota. Iso osa pakolaisista on miehiä, ja monet pakolaisleirit eivät ole valmiita ottamaan vastaan suurta joukkoa naisia, Laitinen lisää.

Tampereen yliopiston edustajat lähtevät kisaan avoimin mielin. Kaikki odottavat myös oppivansa arvokkaita taitoja ja tekevänsä uusia tuttavuuksia.

– Mielestäni on aina hedelmällistä jakaa ideoita ja ajatuksia erilaisten ja eri taustoista tulevien ihmisten kanssa. Kilpailu on hieno tilaisuus verkostoitua ja oppia uusia taitoja, vaikka voittoa ei tulisikaan, Hägglund sanoo.

Teksti: Jaakko Kinnunen