Perustetaanko Suomeen People’s Health Movement?

Julkaistu 16.10.2017 - 09:34
Anuj Kapilashrami/ Kuva: Jonne Renvall
Anuj Kapilashrami

Tampereen yliopistossa vierailee maanantaista 16.10. alkaen kansainvälisen People’s Health Movementin (PHM) aktiivijäsen, tri Anuj Kapilashrami Edinburghin yliopistosta. Hänen vierailunsa aikana järjestetään työpaja, jossa perustetaan, jos kiinnostusta löytyy, Suomen PHM.

Työpaja pidetään tiistaina 24.10. klo 14-16 Kaupin kampuksella, Arvo-rakennuksen luentosalissa A210-211, Arvo Ylpön katu 34.

People’s Health Movement on maailmanlaajuinen verkosto, johon kuuluu ruohonjuuritason terveysaktivisteja, kansalaisjärjestöjä ja akateemisia instituutioita erityisesti matalan tulotason ja keskitulotason maista.

Vuonna 2000 toimintansa aloittaneen PHM:n tavoitteena on muun muassa edistää sitä, että hallitukset ja globaalit terveysalan toimijat pitäisivät terveyttä ihmisoikeutena. Tämä tarkoittaa, että ihmisillä olisi pääsy hyvään terveydenhoitoon, koulutukseen ja sosiaalipalveluihin tarpeen, ei maksukyvyn mukaan. Samoin verkosto pyrkii edistämään ihmisten ja kansalaisjärjestöjen mahdollisuuksia osallistua terveys- ja sosiaaliohjelmien suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. PHM haluaa myös rohkaista ihmisiä kehittämään omia ratkaisuja paikallisiin terveysongelmiin.

- Ero niiden välillä, joille terveydenhuolto on saatavilla ja niiden joille se ei ole, on kasvanut huolestuttavasti. Samoin on kasvanut kuilu muiden terveyteen vaikuttavien tekijöiden kohdalla. Kun otetaan huomioon kaikki ne monet uhat, joita nykymaailmassa on, tämänkaltaiset sosiaaliset liikkeet voivat tuoda solidaarisuuteen ja demokratiaan perustuvan vastavoiman, Anuj Kapilashrami toteaa.

Tampereen yliopistoon vierailijaprofessorina tuleva Anuj Kapilashrami on Edinburghin yliopiston Global Development Academyn varajohtaja ja yliopiston globaalin terveyden lehtori. Hän on taustaltaan sosiologi ja globaalin terveyden asiantuntija ja on tutkinut terveyden globaaleja toimijoita eri sektoreilla. Hän on Skotlannin PHM:n perustaja ja kuuluu Britannian liikkeen ohjausryhmään.

Tampereen yliopistossa on ainoa globaalin terveyden oppituoli Suomessa. Parhaillaan on meneillään alan kansainvälinen maisteriohjelma.

People’s Health Movement
http://www.phmovement.org/

Anuj Kapilashramin esittely Edinburghin yliopiston sivuilla
http://www.sps.ed.ac.uk/staff/south_asian_studies/anuj_kapilashrami

 

Lisätietoja:
Tutkijatohtori Annariina Koivu, 050 509 9160, annariina.koivu@uta.fi
http://www.global-health-and-development.net/

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 16.10.2017

(Tiedotetekstiin on jälkikäteen lisätty tri Kapilashramin kommentti.)