Perustulo ja 2000-luvun hyvinvointivaltio?

Julkaistu 16.8.2018 - 09:23

Kansainvälinen konferenssi Tampereella 24.8. alkaen

Perustulo ja uusi universalismi ovat aiheena Tampereen yliopistossa perjantaista sunnuntaihin 24.8. – 26.8. järjestettävässä Basic Income Earth Network -verkoston konferenssissa. BIEN2018-konferenssia edeltää torstaina 23.8. päivän mittainen esikonferenssi, jossa paneudutaan erityisesti pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden kysymyksiin ja sosiaaliturvan uudistamiseen.

Konferenssiin odotetaan yli 300 osallistujaa 30 eri maasta. Osallistujat ja asiantuntijat edustavat organisaatioita ja maita, joissa on tehty perustulon kaltaisia sosiaalipolitiikan uudistuksia ja kokeiluja – esimerkiksi Australiaa, Skotlantia, Brasiliaa, Kanadaa, Intiaa ja Alankomaita. Mukana on myös YK:n kehitysohjelmien asiantuntijoita. Presidentti Tarja Halonen osallistuu konferenssin avajaisiin.

Konferenssin yhteydessä julkaistaan ja esitellään perustuloa käsitteleviä kirjoja, kuten  hollantilaisen historiantutkijan ja kirjailijan Rutger Bregmanin kirja Utopia for realists.

Konferenssin yhteydessä järjestetään myös erillinen, maksuton elokuvafestivaali Basic Income in Motion. Festivaalin 14:ssä näytännössä esitetään aihepiiriin liittyviä elokuvia.

- Samanaikaisesti kun koko maailmassa vaikeroidaan taloudellisia ja poliittisia ongelmia, kuten kauppasotia, lisääntyvää eriarvoisuutta ja pakolaiskysymystä, yhteiskunnissa elää myös toivo, toteaa professori Pertti Koistinen Tampereen yliopistosta.

- Eri puolilla maailmaa suunnitellaan ja kokeillaan uusia sosiaalipoliittisia ideoita, jotka pohjautuvat käsitykseen paremmasta yhteiskunnasta ja kansalaisten yhtäläisistä oikeuksista ja mahdollisuuksista toteuttaa itseään, Koistinen sanoo.

Suomessa puolueet ja kansalaisjärjestöt ovat noin 30 vuoden ajan tehneet aloitteita perustulon käyttöönottamisesta. Suomalaisissa yliopistoissa aihetta on tutkittu ja Tampereen yliopistossa on ollut Suomen ainoa perustuloon liittyvä opetuskokonaisuus. Suomen perustulokokeilu alkoi vuonna 2017.

Koistisen mukaan Suomen perustulokokeilu on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta.

- Suomen esimerkki on luonut myös hyvät edellytykset järjestää kansainvälinen BIEN -konferenssi Suomeen.

BIEN-konferenssi järjestetään ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.

Konferenssin verkkosivut
https://events.uta.fi/bien2018/

Pääpuhujien esittely
https://events.uta.fi/bien2018/plenary-speakers/

Tietoa Suomen perustulokokeilusta Kelan sivuilla
https://www.kela.fi/perustulokokeilu

Lisätietoja:
Professori Pertti Koistinen, pertti.koistinen@uta.fi

TAMPEREEN YLIOPISTON TIEDOTE 16.8.2018