Pirkanmaalla opiskellaan saksan kieltä

Julkaistu 5.2.2016 - 12:07
saksan opiskelijoita

Saksan kieli kiinnosti monia. Saksan Suomen-suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel (alh. oik.) kertoi, että noin 15 miljoonaa ihmistä opiskelee parhaillaan saksan kieltä.

- Saksa on Euroopan puhutuin kieli ja Saksa on myös Suomen tärkein kauppakumppani, totesi kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikön johtaja Päivi Pahta tervehtiessään runsasta yleisöä torstaina Deutsch hat heute Bedeutung -tilaisuudessa.

Janetzke Wenzel

Saksan kielen merkityksestä koulu- ja yliopisto-opinnoissa oli saksan kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelman järjestämä informatiivinen ja keskusteleva ilta.

- Pirkanmaan saksan opettajien ja opinto-ohjelmamme yhteistyö on jatkunut jo 20 vuotta ja tämän illan idea syntyi näissä yhteisissä tapaamisissa, kertoi professori Ewald Reuter.

Tilaisuudessa puhui myös Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso, joka korosti saksan kielen merkitystä myös korkeakoulujen yhteisössä, joka on kansainvälisin ryhmä Tampereen seudulla.

Pirkanmaan peruskouluissa saksan kieli on suositumpaa kuin esimerkiksi Uudellamaalla. Nuorimmista peruskoululaisista lähes 9 prosenttia lukee saksaa, 7.-9.-luokkalaisista jopa 14,5 prosenttia.

- Nämä luvut on tehty työllä, totesi opettaja Kirsi Aaltonen-Kiianmies.

Saksan kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelmaan otetaan vuosittain kolmisenkymmentä uutta opiskelijaa. Saksan kielen kursseille on yliopistossa pitkiä jonoja. Tähän asiaan toivoi muiden muassa yliopisto-opettaja Laura Pihkala-Posti parannusta Tampere3:n myötä.

Suomen Saksan liittotasavallan suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel sanoi maailmassa tällä hetkellä noin 15 miljoonan ihmisen opiskelevan saksan kieltä.

- Pohjoismaissa saksan kielen opiskelu on vähenemässä, eteläisessä Euroopassa lisääntymässä. Myös Kiinassa, Brasiliassa ja Intiassa kiinnostus saksan kieleen on lisääntymässä, totesi suurlähettiläs.

Suomessa esimerkiksi Pirkanmaalla on kuitenkin Pohjoismaiden suuntauksesta poiketen paljon saksan taitajia, mikä tukee alueen yrityselämää.

Maailmassa on äidinkielisiä saksan kielen puhujia noin 200 miljoonaa, joista 120 miljoonaa Euroopassa.

Illan päätteeksi monet työelämän edustajat kertoivat omalta osaltaan illan teemasta. Lidlin Suomen hallintojohtaja Sami Pyykösen viesti oli nuorten kannustaminen kansainväliseen vaihtoon ja myös työn tekeminen. Lidl painottaa ahkeruutta ja saksan osaajia kannustetaan yhtiössä. Siellä on ollut kesätöissä myös nuori saksanopettaja Heidi Hertell, joka totesi saksantaidon avaavan ovia.

Ylöjärveläisen yrityksen Avant Tecnon varatoimitusjohtaja, myyntijohtaja Jani Käkelä muisteli vaihto-opiskelijavuottaan Saksassa ja totesi ponnistelujen saksan kielen kanssa aiheuttaneen iltaisin aina päänsärkyä niin paljon, että oli ollut pakko mennä aikaisin nukkumaan. Nyt hän tarvitsee saksantaitoaan kaupanteossa lähes päivittäin.

Lehtori Dieter Hermann Schmitz kertoi saksankielisestä kulttuurista Tampereella. Tarjonta on laajaa erityisesti Deutsches Kulturzentrumin ansiosta.

Teksti: Taina Repo ja Kirsi Aaltonen-Kiianmies
Kuvat: Taina Repo